HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Funny Games

2008.04.28. 23:03 rolo tomasi


Gyakori hírmorzsa manapság a high-school lövöldözés, ahol is az átlag Joe gondol egyet és telepumpálja ólommal a kispajtásait a suliban.
A kedvenc ludas legtöbbször az erőszakot házhoz szállító TV. A futószalagon gyártott akciófilmek kéziágyús hősei és a csonkolást előnyben részesítő hírműsorok vérszagra gyűlő szerkesztői gondoskodnak arról,hogy minden kisgyermeknek lehetőleg már 10 éves korában beépüljön a memóriájába egy torokmetszés,szerencsésebb esetben csak egy fejlövés.


Jómagam mégsem hiszem,hogy a média hatására irtanánk egymást a valós műsoridőben,hajlok inkább arra a véleményre,hogy az egész csak egy szépen foncsírozott tükör és semmi több. Ettől függetlenül persze nem szép dolog matinékban sugárnyalábbal szeletelős,kiborgos rajzfilmeket vetíteni de úgy gondolom,hogy ugyanakkora bűn a tajparasztokat befuttató valóságshowkat heti csúcsokat döntve nézegetni ,mint legyártani. De ez már más téma.
Michael Haneke (Caché, Zongoratanárnő) 1997-es figyelem reméltó filmjében már egyszer elszórakozgatott az erőszakhívő mozinézők idegeivel és most 2008-ban újra eljátssza vicces kis játékát az immáron sztárokkal is  rendelkező produkcióban. Ez egy, a szó legszorosabb értelmében vett újrafilm tehát.

Terepjáró, pazar nyaraló, vitorlás, komolyzenei ízlés, zenszagú családi idill. Így éldegél a 40 körüli párocska ( Tim Roth, Naomi Watts) és fiuk(Deavon Gearhart) amíg be nem toppan hozzájuk két tenyérbemászó ficsúr (Michael Pitt, Brady Corbet) akik passzióból túszul ejtik a családot és kezdetét veszi a korántsem vidám játszadozás...
A domesztikálodott thriller maskarájába bújtatott pszichológia kísérlet itt-ott még a nézőt is bevonja a terrorizálós társasozásba és a film első harmada gonoszkodóan szórakoztató félórát nyújt a kajánul élvezkedő mozinézőnek. Már aki élvezkedik. Épp itt a bibi.
Haneke szerint mi mindannyian azt lessük, mikor filézi már ki a két nihilista "bölcsészhallgató" a szimpatikus kis családot, így hát közkívánatra meg is kapja a cirkuszt a nép. Ti akartátok, tessék. Bevisz egy-két lelki gyomrost és a film brutális hangnemre vált.
Értem én, hogy a bácsi nagyon okos és hogy most akadjon a popcorn a torkomon, de a film attól még szépen kisiklik és meddő próbálkozássá halványul.
Ráadásul idegesítően modoroskodó hangvételű és nagyképű mozi, ami már inkább megbocsáthatatlan bűn mint hogy unalmassá is válik. A negatív csúcspont az amikor elitista ,bravúroskodó rendezői célból 15 percig témázgat a kamera azon, hogy vajon fel tud-e állni az összekötözött Naomi Watts vagy sem.
Egyébként az egész olyan "vagy nagyon bejön vagy nagyon nem" kategória (inkább nem) és - minden tiszteletem az osztrák mesteré - igazából érthetetlen számomra, hogy milyen célból kellett ezt a darabot szóról -szóra újra felolvasni nekünk. Ja emlékszem. Mert mi "élvezzük"!

Kapcsolódó linkek:

A film hivatalos honlapja

Film info az Imdb.com on

5 komment

Címkék: kritika film kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr984578373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_76970 2008.04.29. 11:16:51

Asszonnyal nézhető? Vagy nagyon elkurvul patológiai síkra?

rolo 2008.04.29. 11:50:17

Inkább idegrendszer kell hozzá mint gyomor.Mi kettecskén néztük.

Ismeretlen_53952 2008.04.29. 14:22:45

A trailer alapján bennem is pont Gecco kérdése merült fel...node megbízom a kollégában...jöjjön aminek jönnie kell.

V10R1C4 2008.04.29. 19:34:05

Hannekét nem igazán értem. Nem a hazugságokkal, kamu idillel szembemenve csinálja ezeket a filmjeit, hanem... mi is a motivációja? Ha valami nem rohad-dől-borul, akkor az nem is igazi? Egyszerűen nem vágom, mit dobálja magát... Asszonyka-kérdés: az már eleve csálé, hogy egy filmet nem lehet vele megnézni... vagy arra gondolsz, hogy aszonyka csak a hepiendet szeretheti? Vagy, hogy ha valaki nem komálja az ilyen "túl jól élek, jaj, de szar dolog osztráknak lenni..."-mottójú ihb(=iszunk-hányunk-belefekszünk)-filmeket, az automatice otthonhagyandó asszonykának minősül?

Pogi 2008.04.30. 08:25:12

V10R1C4: Én vagyok az egyik "asszonyka". A kérdést szerintem nagyon félreértetted, nem degradáló volt. Csak arra vonatkozott, hogy a vérengzés és horrorfélelem részét csukott szemmel kell e nézni...
süti beállítások módosítása