HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Hallam Foe

2008.04.07. 21:55 rolo tomasi

A filmtörténet bővelkedik a különböző motivációjú leselkedő főhősökben. Van aki a unaloműzés gyanánt a szomszédait fürkészi, akad olyan elmeroggyant típus aki potenciális áldozataira vadászik távcső segítségével. Minden filmes műfajban akadnak Peeping Tom-ok.

Így vagy úgy, nem szép dolog,de mindenképp érdekes.

David MacKenzie rendező (Young Adam) legutóbbi filmjének befordult címszereplője is e klasszikus hobbi művelője.

A siheder Hallam Foe (Jamie Bell) édesapjával és annak vonzó barátnőjével él egy skót birtokon korántsem szokványos idillben. Anyja elvesztése komolyan kibillentette a különleges fiút, napjait egy fára épült gunyeszban tölti és módszeres alapossággal kukkolja a környezetében élők mindennapjait. Esetében mások fürkészése pótcselekvés, posztraumatikus tünet. A hallgatag Hallam a tragikus veszteségért ráadásul a ház új úrnőjét okolja és véleményét nem is rejti véka alá. A testfestéseivel is különcködő srác aztán egy meglepő "baleset"(matekóra a mostohával) után távozni kényszerül a szülői kúriából és antiszociális habitusait hóna alá csapva beveti magát Edinburgh sűrűjébe. A jólétet hátrahagyó kalandor viharos gyorsasággal belehabarodik egy irodista kishölgybe (kitűnő Sophia Myles)- aki elvesztett édesanyjának kiköpött mása- és jó szokásához híven, amikor csak lehet távcső végre kapja újdonsült szerelmét. Mosogatóként üt tanyát a lány közelében a szerelmi románc reményében.

Megérintett minket

Ez az édes- savanyú alkotás rendhagyó szűrőn át mutatja be egy fiatalember felnőtté válásának rögös állomásait, főhősének devianciája olyan kellék amit bátran vet be a rendező, őszinteséget és pikáns ízeket kölcsönözve a filmnek. Hallam oidipusz-i hajlamai és beteges kukkerolása itt-ott meredek irányba is lökhetné a morális amplitúdót, de Jamie Bell természetes kisugárzásával mindig helyre teszi a nézők érzelmi világát.

Nem kérdés, hogy a "bányászfiúcskából" nemzedékének egyik legjobb színészévé érett Bell nagyban dob a produkción, de ez nem csorbítja McKenzie érdemeit.

A rendező egyértelmű tudatossággal igazolta le filmje "sztárját", tudván a csávót nem lehet nem szeretni, még ha könyékig a gatyájában lenne a keze a nap 24 órájában.

Persze ez nem az a film!

Official trailer

Igazából Mr.Foe-t nem illik megvetni furcsa tettei miatt, hiszen szándékai nemesek még ha olykor arcpirító módszereket is alkalmaz is. Mégis kétkedő hangulatban szurkolunk a tetőkön közlekedő lesipuskásnak, és ez a viszolygó rokonszenv táplálja a film belső energiáit.

A szexuális bűnözőkkel telített való világ persze minimum pofán köpi a hasonló érzelmi mellékvágányon közlekedő egyedeket, így a fikció néhol naivan optimista ugyan, de Hallam konfliktusai azért elkerülhetetlenek,a vegytiszta "feelgood" hangulat nem is működhetne. Okosan erre nem is törekedtek az alkotók, mint mondjuk tették ezt a a hasonlóan a valószerűtlenül defektbarát Plasztik szerelem című film esetében, ám mégis úgy képzelem, hogy a guminőbe szerelmes Lars és Hallam akár jó barátok is lehetnének egy azonos történetben:)

Hallam szerelmének, Kate-nek alakja gazdagon fűszerezett, lelki kilengésekre hajlamos, több dimenziós figura, így kellően komplex kiegészítője a címszereplőnek. A szállodai kollégák vicces jeleneteivel nyakon öntött forgatókönyv persze nem egy filmes mérföldkő, de hűvös szellemeskedése és a katartikus drámázást finoman kerülő hangvétele mégis emlékezetessé teszi a mozit.

A film folyékony halmazállapotához sokat tesz hozzá a soundtrack is, ami az utóbbi idők legjobb filmes lemezének sikeredett.

A szokványos romantikus dráma kereteit könnyedén szétfeszítő mozi nagy erénye,hogy a hátrányos figurákat talapzatra emelő,díjvadász ambíciójú művekkel szemben nem diszkriminálja saját főhősét,hanem nyílt természetességgel mutat be egy buktatókkal szegélyezett szerelmi történetet.

Erényei ellenére az alkotás eddig jócskán kapott hideget és meleget egyaránt, akad aki unalmas , semmitmondó filmnek bélyegezte. Pedig nem az.

Meghökkentő, komoly témájú, de mégis szórakoztató mű.

Holden Caulfield rajongóknak pedig kötelező darab!!!

Kapcsolódó linkek:

IMDB.com info

Hivatalos honlap

7 komment

Címkék: kritika film mozi kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr904578364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pi 2008.04.08. 14:34:09

rolokám ez a mozi nekünk nem jött be,lehettél volna kicsit szigorúbb :)

rolo 2008.04.08. 17:11:24

én bírtam,az indoklásért 18 pont adható..

Ismeretlen_35004 2008.04.08. 20:50:40

Jól meg fogom ezt nézni! Viszont a cinematrix oldalán is (egy cikken belül kétszer máshogy), meg most Te is itt rosszul írtátok Edinburgh-ot. Most nem az okoskodás miatt, de mégis! :)

Ismeretlen_53952 2008.04.08. 22:03:48

Javítva is!tnx

rolo 2008.04.08. 22:39:35

ráadásul a film alatt végig azt hittem hogy London

Ismeretlen_72212 2008.04.09. 12:15:54

eeetűnt a filmplakát

wurlitzervilmos 2008.04.09. 17:06:17

A filmzenelemez nálam is csillagos ötös, a bajom az, hogy sehonnan nem tudom letölteni. ha. esetleg. valaki. Addig is megpróbálom egyenként lehúzni a lemezen szereplő előadók albumait. Ahogy látom, arra is ügyeltek, hogy a zenék főleg skót előadóktól származzanak. Biztos, hogy Edinburghban játszódik, volt egy pad, ahol elsétál Hallam és arra konkrétan emlékszem, hogy ültem azon a padon :) Mikor Sophia Myles felveszi Hallam anyjának a ruháját, az tiszta Vertigo. Szóval nekem bejött.
süti beállítások módosítása