HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Gyorsuló szemmozgás - R.E.M. : Accelerate

2008.03.31. 11:11 rolo tomasi

Minden egészséges ember fel tud sorolni két R.E.M. lemezt. Húsz és negyven között talán még Magyarországon is. Muszáj. Az ügyesebbje elmehet akár négyig, a tájékozottabbja öt-hatig is. A rajongó meg csuklóból vágja hogy tizennégy plusz a válogatások, koncertlemezek, estébé.

 

A bő negyedszázados zenekar az ideális karrier mintapéldája. Pár év zenélgetés és a független sikerek után zsíros szerződés a Warnerrel. A zenekar számára aranykor, masszív lemezeladások és egy valag kulcsslágert termő időszak következik. A Tradicionális Amerikai Rockzene pedig - az alternatív színtérről indító R.E.M. és hasonszőrű társai hatására - lassan, de biztosan megreformálódik. Az indie pedig szinte már csak a Kárpát-medencén belül pejoratív...
Hát persze, hogy a további felhőtlen munkakapcsolatot biztosítandó, újabb hajmeresztő - 80 milliós - csapjbele a Warnerrel, aztán -törvényszerű vagy sem-, de lejtmenet.


Több lemezen át tartó útkeresés, kísérletezés, és - az ortodox rajongók őszinte felhördülésére - maszatolás. Persze még a rossz formaidőzítés ellenére is összejön pár világbajnok szám, mint a Daysleeper, Great Beyond, Imitation of Life, vagy a még korai években íródott All The Right Friends.
Most meg a kötelező Best Of (In Time), a kissé koncentrálatlan Around The Sun stúdiólemez és egy vörösdiplomás pillanatkép (R.E.M.:Live) után itt az Accelerate. A sajtóban sűrűn felbukkanó fogadkozások és a beharangozó single alapján is úgy tűnt, itt nem árulnak zsákbamacskát.

A Supernatural Superserious a jó értelemben vett rádiósláger ideális prototípusa: Ahhoz elég instant, hogy ne kelljen szarrá hallgatni. Nem megváltó, de meggyőző.

Supernatural Superserious

Első ránézésre a Jacknife Lee sztárproducerrel (Snow Patrol, U2, Editors stb.) rögzített lemez ajánlata harmincöt perc tiszta játékidő és Dunaújváros-külső a borítón! A szürke ipari látkép alapján még akár valami szintetikus punk is lehetne. De jól látható a megszokott betűtípus, meg különben is a Living Well is The Best Revenge szilaj három perce intenzív programadónak bizonyul. Ha az R.E.M.-nek az utóbbi lemezeken volt is affinitása a kísérletezgetéshez, az most a sarokba hajítva, mert ez bizony vissza a gyökerekhez attitűd elsőkézből, őstermelőtől. Az időnként spártaian lecsupaszított hangszerelésben megnyilvánul mindaz, ami valaha is védjegyszerűvé tette a zenekar hangzását. A Man Sized Wreath fülbemászó refrénjénél még satnya képzelőerővel is vizionálható egy - a kezeit az ég felé dobáló - izgága Stipe, de a beazonosíthatóság adottságával ilyen szinten rendelkező banda esetében ez rutinfeladatnak is tűnhet. Hogy ezúttal a dalszerzéskor is homlokon csókolta őket a múzsa, az tetten érhető a belassult, zongorás bontogatással induló Hollow man-en, az újabb lassú eresztésnek bizonyuló és Stipe dagályos énekével kísért Houston-on.

Előtérben a zenekar...háttérben Dunaújváros külső

A rajongókra is frászt hozó Everybody Hurts féle nemzedéki opuszt pedig épp ideje a Drive intim hangulatát idéző Until the Day is Done-ra cserélni. A Mr. Richards-al kapunk némi pszichedelikus gellert, a Sing for the Submarine melankóliája pedig még az Interpolnak is jól állna. A lezárásra - nomen est omen - ismét begyorsul a cucc. A Horse to the Water-ben és az I'm Gonna D.J.-ben egyaránt számottevő energia szabadul fel, sőt utóbbiban egyenesen az It's the End of the World felvezető affektálása köszön vissza.

Korosodó rocksztárok esetében kapuzárási pánik szülte fantáziátlan duhajkodást emlegetni fájdalmas, de gyakran helyénvaló. Az R.E.M is túl van már a maga kreatív csúcspontján, de az Accelerate megfelelés-kényszer alól felmentve. Ezúttal ha volt is erőlködés, az nem beszarást, hanem bő félórányi lendületes rockzenét eredményezett. Mondanám, hogy olyan az egész, mintha új szívet kaptak volna, de itt nem áll fenn a kilökődésveszély.

Kapcsolódó linkek:

R.E.M@Myspace.com

R.E.M hivatalos honlapja

 

12 komment

Címkék: zene kritika lemez korong zsenya

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr754578360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolo 2008.03.31. 12:39:21

Szög fejen találva!

Ismeretlen_53952 2008.03.31. 16:14:01

Nekem határozottan tetszik ez az anyag. Tudnak ezek, ha oda kell tenni magukat. Másrészt az jutott eszembe, hogy egy lassan 50-es éveit taposó zenész, már ne keresse itt nekem az útját...b@sszon oda és jónapot...mert lehet, úgy is jó anyagot csinálni, hogy nem a 18-dik ugyanolyan lemez jön ki. tnx.

Ismeretlen_53615 2008.03.31. 16:55:21

decctru! kicsit feltem tole, mert mindenki csak szidta, de nekem hatarozottan tetszett mar elsore is.

Ismeretlen_1924 2008.03.31. 22:19:39

Szép volt, köszi! :) Sziget 8.16 Nagyszinpad.

Ismeretlen_72212 2008.04.01. 10:33:34

én sem értem a fikázós fintorgást: akiknek nem tetszik az album, biztos az out of time-automatic for the people időszakban ismerték és szerették meg a bandát, oszt a monsternál csodáxtak, hova lett a mandolin, mi mán ez a erősítő:] és a documentről, meg a greenről pölö nem is hallottak:D - deh biztos én vok rosszmájú;P

smashingmind · www.nukusemmi.hu 2008.04.01. 15:03:10

Accelerate lemez szerintem az utóbbi évek 1-ik kiemelkedően minőségi anyaga!!! Teljesen kielégíti a meglehetősen széles rajongótábor elvárását... R.E.M. amíóta van, magasról lesz@rja a kritikát, mert nem a kritikusoknak írják a számokat sem a eladott példányszámok miatt zenélnek, hanem azért mert ez a hivatásuk és szeretik csinálni azt amit csinálnak. !!!Köszönöm R.E.M.!!!

lobo 2008.04.01. 15:06:36

Emlékszem a Green album egy gimis osztálytársamnak volt meg kazin, elég menő volt vele, mit mondjak... Azóta is kedvenc számom tőlük a World Leader Pretend. Meg a Pop Song 89, meg a Radio Free Europe a murmurről és a Finest Worksong a Documentről (úgy látszik, ilyen alemezelsőszámaalegjobb-gyerek vagyok:). Az új lemezt még nem hallgattam, de az újabbak már nem annyira jöttek be, kiváncsi lettem. L.

zsenya · oriasi.freeblog.hu 2008.04.01. 17:07:39

Nagy az egyetértés:). Lobo! A What's The Frequency, Kenneth! is "Elsőszám" a Monsteren. Komáltam benne azt a visszhangos gityót:)

lobo 2008.04.01. 17:28:02

Tényleg! az is nagyon fasza szám, de a címén mindig röhögőgörcsöt kapok. WTF is Kenneth?

smashingmind 2008.04.01. 17:42:22

Szerintem az egész "Monster" Album fantasztikus! 1ébként "What's the Frequency, Kenneth?" videóban Kurt Cobain gitárja befigyel (Fender Jag-Stang) ;)

Ismeretlen_72212 2008.04.02. 13:50:53

hehe, most ment az új klip a vh1-on:D

womanchild 2008.04.02. 16:19:58

Van valaki, aki nálamnál jobban várja 2008. augusztus 16-át? :))))) - *** all in all in all in all in all *** -
süti beállítások módosítása