HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Balkán Air

2008.02.13. 22:30 rolo tomasi

Zuhanórepülés DVD

r: Novák Erik

sz: NagyZsolt, Törköly Levente, Gryllus Dorka, Baranyai Vera, Lukáts Andor, Derzsi János

DVD megjelenés: február 8.

Jobb házaknál ugyebár nem illik a gyengébb képességű, de igyekvő tanulót vasalt bakanccsal szájbarúgni amikor mosolygós arccal mutatja meg a nagy munkával kiharcolt közepes érdemjegyét. Valahogy mégis minden alkalommal ez történik, ha magyar gyártású akciófilmmel kedveskednek olyan elszánt alkotókörök, akik e hamísítatlan amerikai műfajt próbálják honosítani. Ráadásul a Zuhanórepülés nemcsak puffog hanem drámázik is. Igazából a budapesti alvilág rút orcáját hívatott bemutatni egy féligaz történet keretében. A pofánrúgás ez esetben talán túlzás lenne, de nagy előrelépés most sem történt.

A produkciót Nagy Viktor forgatókönyvíró (Nyócker) rögös életútja ihlette, így joggal számíthattunk végre egy echte magyar bebűnözős mozira, ahol fővárosunk drogmaffiájának megjelenítése túllép az íróasztal mögül kreált, papírmasé karakterábrázoláson, ahol végre az érdeklődő beleszippanthat a pesti alvilág halálszagú leheletébe.

De szép is lett volna!

A lecsóba csapás már az első jelenetben megtörténik, ahol az épp szabaduló Theo még kap egy utolsó verést a börtönklotyón, amikor is megzavarja a cellatársát épp seggbeméltató hústornyot, hogy aztán az öreg mentorának utolsó tanácsaival felvértezve új életet kezdjen mint "bártendör" valami üdülőhajón. Azonban az áhított új élet terveit az első bulin sutba vágja hősünk 2 orál meg 3 csík kokain felszívása közben, marad a régi pálya, a jól bevált dealerkedés.

Tegyük még hozzá, hogy Igor (Törköly Levente) az "orosz-mágyár" drogcézár a legjobb emberei közé emelné a vagány Theót továbbá Melinda, az exbarátnő gogo girl (Gryllus Dorka) sem éppen az ideális környezeti tényező a megváltó átalakuláshoz. A félszeg apa (Lukáts Andor) intelmei is falra hányt borsónak bizonyulnak. Theo hamarosan ismét drogozik, bunkózik, és üt-vág ha kell. Itt már felsejlik a kérdést, ki van itt akkor velünk?

Vagy most ezt a nagyarcú sittest kéne szeretni? Ne már! Még akkor sem tudunk igazán szorítani neki amikor zavarbaejtő hirtelenséggel, egy hang párbeszéd nélkül belezúg a főnök húgába (Baranyai Vera-szép, de nem annyira) és a ketten mindenki ellen élethelyzetben,na meg a béna kufircolós jelenetekben összekovácsolódó párocska menekülőre fogja a dolgot és felmerül az újrakezdés halvány reménysugara.

Nehezen tudom felfogni vajon miből gondolták az alkotók ,hogy ez a film működni fog, egyetlen szerethető figura nélkül. Komplex vonások helyett csupa visszataszító tulajdonsággal ruházzák fel a kulcsszereplőket, akik végtelenül kiszámíthatóan sodródnak a kliséktől hemzsegő történetben.

A színészek így is meggyőzőek, rajtuk nem bukik a dolog, pedig az író szerint az alvilági alakok olyanokat mondanak egymásnak hogy:"Kapsz egy nyaklevest vazze!" Jómagam nem ültem még, de kétlem, hogy ez lenne a tájszólás elkövető körökben. Ráadásul ha van egy-két jobb kiszólás azt is elnyeli a magyar hangosítás örökérvényű fekete lyuka, amely végleg megfejthetetlen rejtély marad számomra. Nagy Zsolt alakítása egyértelműen a film erőssége, Dorka is rendben van- bár jó lenne egyszer nem picsaként is látni a vásznon- és a banki reklámokban gügyögő Törköly Levente meglepő rutinnal hozza a főgecit, állandó uborkazabálása ellenére.

Az egyébként jól teljesítő operatőr is leginkább akkor mond csak csődöt, amikor a drogmámoros jelenetekhez annyi ötlete van, hogy night üzemmódban dadogtatja a képet ami talán a legnagyobb szakmai alibizés. A leginkább bosszantó,hogy most nem az akciójelenetek menetrendszerű elcseszése a probléma, hanem a történet szálainak teljes szétzilálása, a botrányos dramaturgia. Nem állítom,hogy a lődözős-bunyós epizódok hibátlanok, de némelyik meglepően jól sikerült. Szabó Simon (Moszkva tér) csőkulcsos technikáját öröm nézni. De hiába a sok munkaóra, a tisztességgel szétzúzott autók, a motoros golyószórósok, ha közben a sztori mellékvágányokra fut és egy csomó szereplő csak hatásvadász célzattal lézeng a kamera előtt. Igor japcsi testőre például röhejes kellék, akinek egyetlen megszólásakor nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy fenyegető monológ helyett kedvenc szusi receptjeit sorolja.

A film - az egész jól levezényelt végkifejlet ellenére - igazi csalódás annak tükrében,hogy az alkotók újfajta megközelítést és bevett megoldásoktól mentes mozit ígértek,ám múltbeli versenytársainál azért jócskán erősebb alkotás.

A rendező így vélekedik:

"Nem született olyan hazai film, amely pontosan mutatta volna az éjszakai létezést, és mindazt, ami ezzel jár. A hatalmas gyönyört és azt a hatalmas árat, amit meg kell érte fizetni."

Hatalmas gyönyörről nézői szemszögből sajnos szó sincs, a Zuhanórepülés csak egy jobb próbálkozás marad és még ez sem áll igazán jól nekünk.

Ja és a PR csapatot elzavarnám csikket szedni a förtelmes filmplakátért!

Kapcsolódó linkek:

http://www.zuhanorepules.hu/

Imdb.com info

3 komment

Címkék: film dvd rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr514578336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toszi · http://oriasi.freeblog.hu 2008.02.14. 11:15:53

Azért a honlap is megér egy kromofágos kezelést

Ismeretlen_2751 2008.02.15. 19:14:05

Szépen alázol... Csúnyán udvarolsz?

rolo tomasi 2008.02.15. 21:40:08

Ez az,hogy szívem szerint nem bántanám,de igazán dicsérni sem lehet
süti beállítások módosítása