HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Klasszikusok diszkóritmusban

2008.01.13. 00:05 rolo tomasi

Duran Duran - Red Carpet Massacre (teljes anyag az Óriási Rádióban)

A 80-as évek derekán  minden második iskolában használatos dipótáskáról a brit srácok fóliázott képe mosolygott ránk,a disszidens rokonok által hazánkban is terített Bravo magazin poszterein és matricáin rendszeresen szerepeltek a tupírozott rőzséjű popharcosok.

A 8 éves csúcsidőszak alatt elképesztő mennyiségű remek slágert gyártó zenekar esszenciája a rádióbarát mégis egyedi hangzású angolszász tánczenében rejlett és mellékesen a milliós hölgytábor célkeresztbe vétele is hozzájárult a több mint 70 milliós lemezeladáshoz. A Kelet-Európában is hódító csapat hatására gombamód szaporodtak a KGST-és fiúcsapatok (Első Emelet),az MTV pedig vállára vette a műfajt. Fényes karrierjüket aztán a 90es évek elektronikus diszkója térítette el, 92-es albumukról már csak lírai szerzeményeikkel állták a sarat.

Tá, szün! Később a- 2000-es évek elejétől- különböző zenekarok (Killers, F.Ferdinand) keményen kezdtek meregetni a "DD" életműből így a 45 év körüli tagság stúdióba és fittness terembe vetette magát,hogy a gongszóra újra ringbe szálljon. Nagy meglepetésre néhány erőtlen próbálkozás után 2005-ös Astronaut c. lemezük komoly kritikai elismerésekben részesült, előkerültek az apuvá és anyuvá lépett rajongók. A korát és aktualitását kellő öniróniával kezelő zenekar világkörüli turnéján Magyarországra is ellátogatott. Simon LeBon és társai egy korszak kiöregedett ikonjaiként méltó helyre kerültek. 2007 elején aztán szivárogtak a hírek: a vasmacsók nem szaroznak ismét a csúcsokra törnek.

Új projectjük leigazolt producere: Timbaland. Júj!

 

Időközben Andy Taylor gitáros olajra lépett, helyette egy  session zenész ugrott be a munkálatokba, no meg a Timbaland kompánia összes effektmestere. Igazán nem akarom piszkálni a Duran Duran-t és semmi bajom a visszeres popikon jelenséggel sem viszont a Red Carpet Massacre koncepciózusan el lett kefélve. Talán önbizalomhiány vagy éppen egy megkésett ambícióhullám lehet az oka saját zenei világuk az "árenbí" gyűlöletes műfaja felé pofozásának, de nálam ez már nem fér bele.

Justin Timberlake, Danja Hills és hasonszőrű elkövetők bevonásával olyan mélypontokig jut a zenekar mint a Skin Diver és a Tempted polírozott "danceklón" dalok. Ami igazán botrányos hogy Le Bon hangja a szűrőszoftvereknek köszönhetően többször fel sem ismerhető a hangszeres szekció pedig nincs is. Idegesítő prüttyögések meg csattogások vették át helyüket. A vicc az, hogy még ezzel együtt is jó lemez lehetett volna a RCM, ha a fiúk egyszer-kétszer ráordítottak volna a rapmogulra miközben az fékevesztetten rángatta a potmétereket. Több dalban is felsejlik a zenekar patináns szellemisége ám ekkor jön a sztárgyáros azt alápakol valami debil reszetelést. Én elhiszem,hogy az ilyen lemez abszolút illeszkedik a PR team előzetes terveibe és a bombaslágernek szánt Falling Down-nal (alább) sem kötekedem, de mi a büdös francnak kellett ehhez a Duran Duran?

Persze nem arról van szó, hogy hánykolodom a lemez miatt csak nem értem hogy egy 1979-ben alakult zenekarnak mi szüksége Beyonce közönségére. (a kérdést feltenném Madonnának is) Timbalandnak többek közt még azért is kijárna egy tockos mert Nelly Furtadot is egy homokban fetrengő,körömépítők problémáit feszegető előadóvá silányította, pedig milyen jó kis poplemez volt a Loose-t megelőző Folklore.

A dicső múlt (videók a youtube.com-ról): 

  • Reflex Live
  • Kapcsolódó linkek
  • 10 komment

    Címkék: zene kritika korong rolo

    A bejegyzés trackback címe:

    https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr414578314

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Ismeretlen_12139 2008.01.13. 12:09:28

    Kicsit OFF: a Folklore után a Loose engem teljesen kiborított, előbbit rendszeresen hallgatom, utóbbit csak egyszer bírtam, de az elég is volt..

    gurkaserpa · www.newkidsontheblog.hu 2008.01.14. 01:50:24

    hát a magamfajta perverzek sokkal szívesebben hallgatják/nézik a Maneatert mint az I'm Like A Birdöt az MTVn.

    zsenya 2008.01.14. 06:20:39

    Hát igen. Az egyéniség elvesztése jól mutathat a pénztáraknál, de ez a Timbaland ölég iparos :)

    Ismeretlen_53952 2008.01.14. 10:58:11

    Azért az érdekes lehet, amikor egy jelentős hagyományokkal rendelkező, karakteres zenekar aláveti magát a egy zenegyárosnak... Esetleg justin timberlake azt mondja: jo, jo fiúk, de ezt itt már a 21. század...kell bele: rap, r&b groove...ez most a tuti...

    Benya 2008.01.14. 13:27:32

    Bocs hogy nem ide tartozik,de nem tudjátok miért marad el a Smashing P.koncert???? Most akartam jegyet venni,de nem adtak...Megkérdeztem hogy 300-nál több jegyet még nem adtak el???Nem válaszoltak..

    Ismeretlen_53952 2008.01.14. 13:47:16

    csak ami itt megjelent: http://www.est.hu Elmarad a budapesti Smashing Pumpkins-koncert A zenekar nem indokolta meg, hogy miért mondta le a fellépést. Január 29-én, kedden a budapesti közönség is találkozhatott volna a tavaly visszatérő Smashing Pumpkinsszal, a tavalyi Zeitgeist album turnéja Budapestet is érintette volna. A zenekar hivatalos honlapján azonban a hétvégén megjelent egy - egyelőre hivatalosan meg nem erősített - indoklás nélküli rövid hír, mely szerint a magyarországi és a szerbiai koncertek elmaradnak, és a turnédátumok között sem szerepel már a két fellépés. Aki mindenáron szeretné megnézni a zenekart, az január 30-án Prágában, 31-én Bécsben teheti ezt meg. 2008.01.14

    rolo tomasi 2008.01.15. 08:05:27

    gurkaserpa:akkor neked lehet,hogy az új Duran lemez is üt:)

    gurkaserpa · www.newkidsontheblog.blog.hu 2008.01.15. 16:10:14

    nemtom, nem hallottam, de egy patetikus stonerlemeznél biztos jobban bejönne ;)

    rolo tomasi 2008.01.15. 16:18:56

    még az is lehet:)

    Ismeretlen_56007 2008.04.28. 07:11:33

    a tavalyi év legnagyobb csalódása volt az új duran lemez, persze björk mellett.
    süti beállítások módosítása