HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

A kultúrált szórakozás jegyében

2007.12.13. 23:15 rolo tomasi

Wilco: Sky blue Sky

Ha már december, akkor nem csak céges bulik (a kultúrált szórakozás jegyében), hanem listák. És hamár listák, akkor surranópályán ugyan de nálam ötben a Wilco.

A Chicagói folkerekre aggatták már az Amerikai Radiohead címkét is, és valahol az R.E.M. hasonlatot is olvastam. Aha persze. Tudom én hogy kellenek kapaszkodók, de akkor Cserhalmi a magyar De Niró... Tényleg inkább az alter. Country. Mert valóban, a munkásság átitatódott a folkkal, de sokat merítenek szoftrockból bluesból és a soulból is.

Az új - hatodik - lemez egészében és a dalokat tekintve is rövidebb, tömörebb elődeinél. Klasszikus dalszerzői erényeket csillogtatnak, az elszálósabb kísérletezőbb hangulat rovására.

 

Négy-ötperces lassú és középtempós tételek, amelynek egyharmada elsőre megtapad, a maradék pedig szépen fokozatosan, csak sokadik hallgatásra fészkeli be magát az agyba, fülbe, akárhova. Sőt van pofám azt mondani, hogy elsőre dominál az unalom. Később pedig a Deja vu tipikus esete, jön a "valahol hallottam már" érzés, aztán szépen lassan fennakadnak a szűrőn az apró finomságok is. Mint például az egész albumot diszkrét soullal átszövő billentyűsök. A két gitáros zseniális összjátéka - amely esetenként ciripelő közjátékokon keresztül tart, a szinte jazzbe hajló kiteljesedésbe - és a Neil Youngot, Lennont idéző ének. Bár én inkább hajlok az utóbbi felé.

Az énekes ugyan már túl van a rehabon és úgy hírlik a banda egységesebb, mint valaha. De azért egyértelműen a keserédes melankólián, azonban az "Either way" című szám "Maybe the sun will shine today/ Maybe you still love me" soraiból is a maybe-n van a hangsúly. Hát istenem most ez volt a koncepció, de szívszorításról szó sincs. Sőt a "Walken" klimpírozása a bátrabbakat akár tapsra is ingerelheti. Társastánctanfolyamra senki ne vigye, mert kivágják, de jobbízlésű kocsmárosokál bepróbálkozhatunk.

Wilco - Walken

Nagyjából az ötödik hallgatásra szállt fel a füst, és felelősségem teljes tudatában állítom: a végeredmény egy takarékosra hangszerelt, lassan oldódó, maszatolásmentes dalcsokor. Csápolni nem lehet rá, és tíz évvel ezelőtt én is jobbcsűdel passzolom ki a karácsonyfa alól, de! Tíz nap múlva, amíg fater a halászlével tököl én esküszöm, becsempészem a lejátszóba... (a kultúrált szórakozás jegyében...)

Wilco Myspace.com-on

7 komment

Címkék: zene kritika korong zsenya

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr374578301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobo 2007.12.14. 09:07:28

najó, akkor adok neki még egy esélyt. Már vagy egy hónapja megvan ez a lemez, kétszer meghallgattam, de semmi különös, akkor meghallgatom még kétszer-háromszor. majd beszámolok... L.

lobo 2007.12.14. 09:19:18

Ja és Zsenya! nothing personal, valahogy mindig veled keveredek vitába... :) L.

Ismeretlen_53952 2007.12.14. 10:16:29

Én tegnap az "érintettség" jogán meghallgattam. Valóban egyetlen alkalom nem elég a teljes élvezethez. Ha lenne óriási rádió akkor ez lenne a háttérzene most...

Ismeretlen_12139 2007.12.14. 12:42:33

Hát legyen óriási rádió ;)

Ismeretlen_76970 2007.12.14. 14:37:19

Na így van, miért nincs (ez ilyen jin-jang mondat lett)? Anyánál működött a mostoha meg nem engedi?

flynn · http://netric.wordpress.com 2007.12.14. 14:44:29

szerintem ez a lemez tök jó. háttérzene, vagy későeste odafigyelősen hallgatós a kislámpa diszkrét fényénél.

zsenya 2007.12.14. 17:19:12

Ezek is ők. Gondolom tisztes honoráriumért: http://youtube.com/watch?v=v-MQuf1Prz8 Lobo, gyere ki a hóra.. :)
süti beállítások módosítása