HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Othersides

2007.12.03. 22:22 rolo tomasi

Red Hot Chili Peppers: Stadium Arcadium B-sides

A tavalyi dupla lemez kislemezre másolt slágerei után, valszeg sok korábbi rajongó szívesen nyugdíjazná az RHCP-t. Nekem is ment már föl a cukrom a Snow refrénjét üvöltő kapatos asszonykórus láttán. De könnyű belátni, széles e világon bárki kapható egy kis - fél évszázad popesszenciáját rejtő - ééóózásra...

Kár mérgelődnöm ez már beépült a folklórba, a fél Californication lemezzel együtt.

Mielőtt azonban bárki is egy West-Hollywoodi luxusszanatóriumba küldené a bandát, érdemes esélyt adni a maradék huszonvalahánynak is. Ok a Stadium lemezajánlóval már késtem vagy másfél évet, viszont az említett single-ket összegyűjtve/letöltve, a rajtuk található bónusz felvételekből, egy újabb félkövér dózist kaphatunk a középkorú (!) funkerekktől. Egyébként is, az eredeti terv három különböző időpontban megjelenő lemezfolyam volt. Ez módosult egyszeri, de dupla megjelenésre.
Nincs is abban semmi csoda, hogy ezek a "B." oldalak zömében (a 14-ből 9) pőpecül készre gyártott dalok, nem demók vagy feldolgozások. (A maradék öt persze koncerfelvétel)

Ha közös nevezőt keresnék nekik, akkor elsőre a jammelés ugrik be. Érződik hogy világmegváltó témák, hozott anyag nélküli örömzenélésből született mindahány. Minden bizonnyal ez lehet hányatott sorsuk oka. Frusciante lassan kibogoz egy nyers grúvot, Flea rákapcsolódig, Chad pedig az egészet megtámogtja a dobbal. A készre gyúrás alatt Anthony szöveget rittyent, és végül John, a vokáljaival és szólóival az egészet elemeli a földről.

Íme a recept, mondaná DR Bubó...

Turbófunkra már nem kapcsolnak és a Sir Psycho Sexy féle mocskos száj is örökre a múlté, de a resztlire is jut kitűnő szám és briliáns megoldás. Mint pl. a robosztus "Lately". Finom perka, gyomrot megdolgozó basszusok, és trombita a reggae alapvetés "Joe"-ban. Zakatoló nyitány, csilingelő, ésvisszafelé lejátszott gitárszóló a "save this lady"-ben. Itt Frusciante a refrénben is nagyot alakít. De kapunk laza riffelgetést, a "Whatever we want"-ban, és visszatérő vidám karibi hangulatot (van másmilyen is?) a "Funny face"-ben.

Persze a Red Hot Chili Pepperszről nem tudunk meg semmi újat. Maradt a stabil színvonal és az anyalemezhez hasonló hanzás. A keletkezési körülményeket ismerve ez sem meglepetés. De így kerek és klassz az egész.

Lately

8 komment

Címkék: kritika lemez korong zsenya

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr494578293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobo 2007.12.04. 13:14:04

Szerintem inkább a nyugdíj! Az rendben van, hogy az ilyen ééóózások tényleg fél évszázad popesszenciáját jelentik, csak nem gondoltam, hogy pont ők állnak be a sorba, őszülő halántékkal. Tényleg megvan minden a zenében, ami egy poplemezhez kell, csak az RHCP-re jellemző DÖG hiányzik, de az nagyon (és a folyamat nem most kezdődött, sőt!). A személyes véleményem (és ízlésem) szerint az RHCP most olyan, mint kis hazánkban az újjáalakuló zenekarok, akik a jól megérdemelt pihenés előtt még akarnak egy kis pénzt keresni. (Ne felejtsük el, hogy amikor igazán nagyon voltak, jóval kevesebb zsé volt a rendszerben, mint most.) Az egyetlen, nem elhanyagolható különbség, hogy ők legalább régen jók voltak. Szerintem. L.

lobo 2007.12.04. 13:15:11

igazán nagyon = igazán nagyok

zsenya 2007.12.04. 15:09:51

A Chili nekem akkor is szívügy, meg fasza.. Más: az ééóó-zás kb. Bill halley-vel kezdődött, a Beatles-en, Stones-on keresztül,a mai napig tart, Ja Oasis is. De szinte bárkit mondhatnék akinek csak egy-két popslágere is volt. Csak felmegy a pumpa, mikor minden sarkon azt hallod. DE ez már pinairigység kategória:). Ui: Rick Astley turnéra indul , van isten:))

toszi 2007.12.04. 15:35:07

holnap jön ki az óriasi koncertismertetője...Atley-t betesszük...kommentbe

lobo 2007.12.04. 16:23:29

Szívügyekben nehéz vitatkozni ;) (de azért megpróbálom... megint kacsint) A csilivel nekem nem az ééóó a bajom, hanem az, hogy már csak ilyet csinálnak (képletesen). Akiket te felsoroltál, azok nem keveset ééóóztak karrierjük során, de nem volt olyan éles különbség a munkásságukban, mint csiliéknél (mármint hogy az elején jó, a végén rossz - magánvélemény!!!). És igen, a kereskedelmi rádiózás sokat ront a megítélésen, a legjobb szám is megunható seperc alatt. Najó, abbahagyom, nem vájkálok tovább a nyílt sebben... L.

Mari 2007.12.05. 14:47:01

Sajnos megértem Zsenyát, pont a Stones miatt. Nem lehet szépíteni, a 80 évektől egyre szarabb, amit csinálnak, de mégis...Amikor meghallok tőlük valamit, '64-ből vagy akár '94-ből,megindul a bizsergés.Ez a rajongás és ismerve pl.a férjem Chili rajongását...Hát, ők is eltingli-tanglizhatnak még vagy 20 évig itt a palettán. A régi - "pöcsrezoknithúzunk"- szép emlékek miatt hajlamos az ember megbocsátani nekik, hogy lassan "házibulibanerrelassúzunk" banda lesz. Na jó,még nem tartunk ott talán.

kisbenyó 2007.12.08. 18:13:56

Gyerekek! Miért baj ha egy csapat próbál változtatni. Nem unalmas ha mindig a megszokott, sőt elvárt zenét villantják be? Szerintem úgy jó ahogy van! Igaz Zsenya? kb.

zsenya 2007.12.08. 20:14:13

Kb! Igaz :)
süti beállítások módosítása