HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

A Fekete Macska Bandája

2007.11.27. 22:45 rolo tomasi

American Gangster (imdb info)

rendezte: Ridley Scott

szereplők: Denzel Washington, Russel Crowe, Josh Brolin, Carla Gugino...

bemutató: 2008 január 18.

Minden bizonnyal Ridley Scott a leginkább kalandvágyó rendező a mai „A”-vonalas direktorok mezőnyében. A teleregényen kívül minden zsánerbe beleszagolt már és néha jó kézműveshez méltóan- átlépve korlátait- remekműveket is szállított. (Szárnyas fejvadász, Alien, 1492…)

Legújabb filmjében egy sokat analizált népcsoport világába a gengszter éra második tinédzserkorába a 70-es évekbe kalauzol minket. Az igaz történeten alapuló filmek általában hálás témákat dobnak fel és többnyire sikeresek is. Hátrányos helyzetű hősökkel viszont már kezd telelenni a szekrény meg a hótaposó is, így egy igazi "wiseguy" történet már kijárt nekünk. Különösen pikáns, hogy nem olasz az illető hanem színesbőrű, igazi "superfly".

Frank Lucas (Denzel Washington) drámai hirtelenséggel megörökli a harlemi maffiatrónt és szívbaj nélkül osztja az ólmot a versenytársaknak, de jófej is tud lenni ha akar.(kenyér a szegényeknek) Természetesen fő profilja narkotikumokkal való nagykereskedés, és jó zöldséges módjára direkt csatornákon keresztül jut hozzá a 100%-os terményhez. Konkrétan a vietnami háború hős fiai segítenek neki ebben. A lényeg, hogy még olasz kollégáit is térdre kényszeríti módszereivel és egyszemélyes birodalmat épít. Richie Roberts (Russel Crowe) nyomozó becsületes ,derék nagy barom. Megkenhetetlen, kőkemény és csak a munkájának él és persze családi élete romokban. A kliséhalomból összegyúrt kopó egyetlen életcéljává válik a szervezett alvilággal való leszámolás, munkáját korrupt kollégák nehezítik (Josh Brolin) és legjobb cimbije is drogossá válik. Várhidi kapitánnyal ellentétben sikerül egy ütőképes csapatot összegereblyéznie és agyafúrt módon a nagyvad közelébe kerülnie...

Ridley Scott gengszterfilmje legalább fél tucat elődöt megidézett bennem, leginkább a Blow a Serpico és Nagymenők gitté rágását éreztem a számban. De ez nem érdekes igazán. Azért nem ,mert a film korántsem szar. Sőt, nekem tetszett:) Ilyen rutinnal persze már nem nagy szám a patent korrajz és a kitűnő filmzene , mégis igen sokat hozzátesznek vagy- gyakrabban- elvesznek a végtermékből. Itt minden részlet rendben van. Vattacukor sérók, Chevy Impala-k, trapézgatyák, hasig gombolt ingek , Marvin Gaye és Muhammed Ali, ahogy kell.

Az íróknak a történet melegítés nélküli in medias res bekezdését és az elnagyolt lezárását lehet igazán csak felróni a sztori amúgy szépen göngyölődik 2 és fél órán át. A színészvezetést az öreg Ridley általában megoldja, ez itt sem volt gond. Denzel Washington magabiztos modoroskodással alakítja az általában higgadt erőt sugárzó maffiavezért, ám ha nagyon köll kibújik belőle vadember és szétcsap bárkit egy zongorával is. Annyit ugyan megjegyeznék, hogy a verőemberből lett maffiavezér ábrázolása talán túl szofisztikáltra sikeredett a drogbáró cégvezető felfogása különösen irritáló lehet azoknak a valós személyeknek akik szerint az eredeti Frank Lucas analfabéta tapló volt és a filmbéli karakterrel ellentétben nem hogy kerülte a feltűnést ,de rosszabb napjain kaszabolta az útjába kerülő szerencsétleneket. Russel Crowe a csajozós törvény őreként méltó ellenfele a vásznon, igazi hormongombóc. Alakítása nem korszakalkotó, de hiteles és itt ez épp elég.

Kellemes színfolt Josh Brolin vérgeci detektívje is, aki mást se csinál csak lop és bunkózik egész film alatt. Cuba Gooding Jr. szerepeltetése ugyan teljesen epizódszerű és felesleges de Ric Young a drogtermelő tábornok szerepében mosolyt csalt az arcomra. A csávó az Indiana Jones óta játssza a gonosz ázsiai nagykutyát. Még Mao is volt a Nixon-ban. A macsófilmek nagy betegsége ,a feminin vonal teljes zárójelbe tétele itt is jelentkezik, Roberts felesége és Lucas barátnője a margón mozognak. Igazán nagy, filmtörténeti gengszterfilmet már nem fogunk látni többet a mozikban, azokat már leforgatták.

A film előzetese

Scorsese, De Palma és Coppola munkáihoz hasonlítgatni már unalmas, bár épp ezt tettem az előbb:) .A műfaj kedvelőinek persze lehetnek problémái a filmmel ,az American Gangster-en bőven lehet fogást találni, de az alkotók egyértelműen szórakoztatásnak szánták a filmet és nem a halhatatlanok csarnokát célozták meg vele.

Nálam 4 csillag az 5-ből.

Filmzene (Jay-Z: Heart of the City)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

A gengszterfilm műfajban többször tettek próbát hasonlóan kívülálló rendezők. Néhányuknak sikerült is maradandót alkotniuk. Ha valamelyik kimaradt azonnali beszerzést javaslok.

Ajánlókra klikk!

 

Miller's Crossing-A halál keresztútján (1990)

A Coen testvérek gengszter eposza maradandó remekmű, a bratyók igen korán megvillantották csillámló tehetségüket.

AJÁNLÓ

Usual Suspects-Közönséges bűnözők (1995)

Az Xmen-es Bryan Singer mértékadó mesterműve, megunhatatlan alapvetés.

AJÁNLÓ

Donnie Brasco (1997)

Mike Newel a Négy esküvő és egy temetés után a maffiába beépülő titkosügynök igaz történetét dolgozta fel. A fajsúlyos gengszterdrámában Al Pacino és Johnny Depp kiváló párost alkotnak.

AJÁNLÓ

L.A.Confidential-Szigorúan bizalmas (1997)

Curtis Hanson mesterien szövevényes filmjében hollywood-i sztárok keverednek az alvilággal ,a film a bűnös ötvenes évek briliáns tablója. Russel Crowe és Guy Pearce lejátszanak mindenkit a vászonról.Nagyon nagy favorit.

AJÁNLÓ

Bugsy (1991)

Warren Beatty portréja Las Vegas megteremtőjéről a gengszter playboy-ról, aki még Mussolini-t is ki akarta nyírni. Hatásos darab.

The vision of Las Vegas (filmrészlet)

4 komment

Címkék: kritika film rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr514578291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_76970 2007.11.28. 15:03:13

Nagyon jó cikk. Az imdb-n egyébként elgurult a gyógyszer, legjobb nemsokba szavazza a nép, pedig zsáneren belül is vagy 10 jobb van, de nem szeretném elvenni az érdemet tőle, valóban kellemes színfoltja az idei filmtermésnek. Mondanám, hogy becsületes iparos munka, de ad1 közhely, ad2 tényleg több. Esetleg Jersey apropóján egy Gandolfini cameo befért volna :)

rolo tomasi 2007.11.28. 17:53:32

Igen Junior meg Johnny Soprano besétálhattak volna a képbe:)

Ismeretlen_1068 2007.12.03. 14:43:40

russell, russell, russell. amúgy tényleg nem rossz írás.

GCS 2007.12.05. 15:47:03

Jó post,jó film
süti beállítások módosítása