HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

System Light

2007.11.01. 21:53 rolo tomasi

Legnagyobb sajnálatunkra az egész egyszerűen zseniális System of a Down 2 éve letette a fegyvert és vegetáló üzemmódba váltott. A 21.század legnagyszerűbb metálcsapatának békaharcos örményei együtt ugyan nem dolgoznak,de szóló projectjeik közül megérkezett az első darab. Azonnal rávetettem magam a régen várt életjelre.

 

Megnyugtatok minden érdeklődőt, minden a helyén van, nem borult a papírforma. A libanoni születésű multifunkcionális frontember szólólemeze megugorja a szintet, elképesztő vokálereje végig dominálja az albumot. Díszes áriázástól a punkos hörgésig minden tartományban magabiztosan mozog Tankian. Más, hasonlóan énekközpontú előadók esetében gyakran elpattan valami az emberben, de ő tudja hol a határ. Sokakkal ellentétben még  az üveghangú sikítozás is jól áll neki, ám máshoz is ért a tag. Úgy hírlik a dobon kívül minden hangszert ő kezelt a lemezfelvételkor los angeles-i home stúdiójában, ami azért nem kis teljesítmény.

A kíméletlen systemes zúzda persze enyhült, a karcos, arcbavágó gitárfutamokat sok helyen zongorázás váltja. A beígért nép-nemzeti hatások  érezhetőek, egy-két dalban  felcsendül némi asszonykórus is. A beindulós riffmetál részeket gyakran kiállások és vonósrészek szakítják meg 24 karátos SOAD hangzást keltve.

Nagyon erős nyitány az első single az Empty Walls és az Unthinking Majority, már első hallgatáskor is kényszeresen nyúlunk a volume  gomb felé, majd szúrunk egy pörgős 3ast sebváltóval. A terjengős énekhang aláfestése itt is a bevált,  zárt osztályokat idéző mániákus vakerolás. Az éles tempóváltások, velőtrázóan sulykoló refrének, gyorsan ható melódiák rapszodikus kavalkádja mellé kevesebb horzsoló zúzást adagoltak, de így is megfelelő a tempó akár hangfalrugdosós pogóhoz is. Alapjában azonban Serj Tankian kivételes tehetsége és képességei emelik a lemezt az idei metáltermés fölé.

A könyvmoly rocker dalszövegeiben folyton kérdéseket tesz fel, amire lehangoló, depresszív válaszokat is kapunk. A dalok poltikai üzenetei hasonló vehemenciával csapódnak le mint az anyazenekar esetében, a mondanivaló nem változott: Hazug média, amerikai invázió, Istentől elhagyott romokban heverő civilizáció. Első hallás után az említett szerzeményeken kívül még egyből arcbavágott a Money a Saving us és a kántálós, világzenei hangulatokat magába sűrítő Lie, Lie, Lie, valamint az albumzáró himnikus líra a címadó Elect the Dead.

Mr Tankian nem bíz semmit a véletlenre az album minden dalához klip is dukál majd. Társadalmi problémákat feszegető művészi kompozíciókat ígérnek. Az első két klip már meg is érkezett és a többi is folyamtosan várható a zenész gyakran frissülő site-jára. Egyébként tényleg érdemes klikkelni az egész lemez hallgatható az oldalon: www.serjtankian.com

 A készülő kisfilmek rendezői is már aláírtak:

01. "Empty Walls" - Director: Tony Petrossian
02. "The Unthinking Majority" - Director: Tawd Dorrnfeld
03. "Money" - Director: Ara Soudjian
04. "Feed Us" - Director: Sevag Verj
05. "Saving Us" - Director: Kevin Estrada
06. "Sky is Over" - Director: José Rivera
07. "Baby" - Director: Diran Noubar
08. "Honking Antelope" - Director: Roger Kupelian
09. "Lie, Lie, Lie" - Director: Martha Colburn
10. "Praise The Lord and Pass The Ammo" - Director: Greg Watermann
11. "Beethoven's C***" - Director: Adam Egypt Mortimer
12. "Elect The Dead" - Director: Gariné Torossian

 

Az európai  turné is beindult, idén Angliában (Foo Fighters előzenekaraként), Francaiországban, Hollandiában és Németországban láthatják a produkciót a szerencsésebbek, jövőre azonban a környékbeli fesztiválokra is beígérkezett Serj. Arra a kérdésre, hogy mikor csápolhatunk újra System of a Down lemezre, nincs válasz, ám addig is System Light-ként elszívható az új anyag.

 

Empty walls klip-iraki háborút játszó gyerkőcök

The Unthinking Majority-háborús bábozgatás

Speciális híradás ahol saját magával készít riportot a művész. Vicces! KÖTELEZŐ ANYAG!

 ps:

A mai MTV zenei díjátadón élőben fellép Serj Tankian, legalább ezért érdemes lesz odakapcsolni az este 8-kor kezdődő felvágós, csili-vili showra.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr10215622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chuwby · http://soad4ever.mindenkilapja.hu 2007.11.04. 15:26:49

System light tök jó kifejezés.
Toxicity-t és a Mezmerize-t nem múlja azért felül.
süti beállítások módosítása