HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Városi himnuszok

2007.10.05. 11:33 rolo tomasi

Ki ne emlékezne a csontos arcú fiatalemberre,aki sajátosan kellemes hangon énekelve mindenkit félrelökve flangál London utcáin,miközben szól a Rolling Stones hangmintára épülő dal,ami a 90-es évek egyik legjobb eresztése volt Angliában.

Nos a Verve-ről van szó és a Keserédes Szimfóniáról. Magam részéről azóta is LEBORULÁS jár a zenekarnak.
Így aztán felettébb örvendetes hírekre kaptuk fel fejünket nyár vége felé: újra munkában a The Verve.

Richard Ashcroft frontember ráunt az amúgy sikeres szólózásra (3 lemez) a kivételes tehetségű dalszerző összetrombitálta az egykori csapattársakat , leápolta megromlott viszonyát Nick McCabe gitárossal és már stúdióban a zenekar. Az 1989-ben alakult wigami banda első két lemezével (Storm in Heaven,Northern Soul) osztatlan kritikai sikert aratott, zajos összezördüléseik, és rendszeres drogbotrányaik közepette is.
Az igazi áttörést azonban 1997-es Urban Hyms hozta, amelyből aztán 7 millió példány fogyott világszerte.
A kitisztult fejjel íródott melankolikus alter-pop dalaik méltán váltak klasszikussá a Bittersweet Symphony több száz reklám és játékfilm betétdala lett .(sajnos) Talán még az OTP is reklámozta uzsorahiteleit felhasználva a félreismerhetetlen dallamot.

R.Ashcroft a kristálytiszta popdalok mesterévé nőtte ki magát, hisztérikus népszerűséget kivívva magának a szigetországban.
Az egyedülálló hangzású Verve, méltó kortársává vált a brit rocktrónt bitorló  Gallagher testvéreknek, és rövid de fajsúlyos időszakot élt meg a 90-es évek második felében,komoly népszerűséget teremtve az indie rock stílusnak. Az Urban Hyms album fergeteges kislemez sikerei (Bittersweet Symphony, Drugs don't work, Sonet, Lucky Man) kifutása után azonban Ashcroft és McCabe ellentéte annyira kiéleződött, hogy a Verve tragikus hirtelenséggel kimúlt.RIP.

                                                      98'- tól 2000-ig néma csend.

Aztán Ashcroft egészen zseniális Alone with Everybody lemezével  beindította szólókarrierjét, teltházas amerikai turné, és vagy 3 listás dal (Song for the Lovers, Money to Burn, New York). Az esetleges újjáalakulásra  akkor az énekes semmi esélyt nem látott:  "Előbb fog összeállni a Beatles, mint mi"- nyilatkozta mindenütt.
A 2002-es Human Condition és a tavalyi Keys to the World mérsékeltebb visszhangot keltett, de véleményem szerint igen sok dalszerző-énekes eladná a lelkét hasonlóan összerakott albumokért.

2004-ben egyébként  megjelent a Verve best of-ja is. A  szerényen This is Music címmel ellátott gyűjtemény a 92-98-ig tartó karrier összegzése, amihez klipgyüjtemény is tartozik.

Az idei összeállás egy ilyen múltú zenekar esetében mindenképp figyelemre méltó dolog. Tekintetbe véve pedig a frontember zenei talentumát a beégésre is kicsi az esély.

Novemberben indul a turné (a fenti kép már ennek a plakátja) a lemez tavaszra várható és remélhetőleg valamikor jövő nyáron hozzánk is eltéved a The Verve.

Ámen!




5 komment

Címkék: zene kritika rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr6186879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobo 2007.10.06. 11:04:40

bocs rolo, csak egy kiegészítés: McCabe kiválása után (1995) tag volt még néhány napig Bernard Butler is (Suede), végül az Urban Hymns lemezen Simon Tong volt az egyik gitáros, a másik pedig a két év után magát meggondoló és visszatérő McCabe. A mostani felállásban a hírek szerint Tong nincs benne, biztos nagyon lefoglalja a The Good the Bad and the Queen néven futó haknizás.
A wiki szerint Tong tanította a suliban gitározni Ashcroftot és Jones basszert.
L.

rolo tomasi 2007.10.06. 16:42:16

Na akkor még egy kis adalék: Olvastam,hogy Simon Tong és Jones a Verve kiszállás után alakítottak egy zenekart a Stone Roses ex-gityósával The Shining néven.2 lemezük jelent meg..

toszi · http://www.thestoneroses.co.uk 2007.10.06. 18:41:36

Na akkor én is ideteszek valamit, ami csak a fentieket erősíti, mármint, hogy minden összefügg:
www.john-squire.com/familytree/

lobo 2007.10.07. 13:05:49

Belterjes egy bagázs!
Azért úgy '96 környékén elmentem volna egyszer mulatni ezekkel a srácokkal. Képzeljétek el, amikor Ian "IQ-fighter" Brown és Richard "Coke" Aschroft osztják az észt Liam "Animal" Gallaghernek, aztán meg befut Damon "Medicine" Albarn...
Állatok!!!
L.

rolo 2007.10.07. 15:00:48

Impozáns családfa!
süti beállítások módosítása