HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

DEDÓ

2007.09.10. 11:18 zsenya

Mit csináljon a gyerek, ha a tévé zenés ajándékkosarat sugároz az NDK-ból, kinn meg eső, hó, netán tojásjég hullik az égből? Ja, és a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején járunk.
  
Akkor vegye elő a szekrényből, a kódolt agresszió megnyilvánulásának ékes bizonyítékát: a Játékkatonát. Ha történelmi elemzésnek vetnénk alá, jócskán visszanyúlhatnánk az időben és a csontból faragottól, az ólomból öntöttön keresztül jutnánk el, az itt tárgyalandó

MŰANYAGKATONÁIG

Egyéb ismert neve, 3Ft-os katona, 5Ft-os katona, stb..  Ami,-ha nem csal a memóriám-nem méret, hanem inflációfüggő volt. Micsoda párhuzam a P Mobil dallalâ026 A 20Ft-os katona már sajnos lego szerű volt, mozgatható végtagokkal. A klasszikus fröccsöntött, könnyen kézsérülést okozó sorjázatlannal szemben. Az én befutóm egy húszcentis bilikék törzsfőnök volt. Szereztem mindezt a szakboltok teljes hiánya miatt a keszthelyi bazársorról. 
A felhasználói kör, 4 től 10 éves korig. Ez saját tapasztalat, közvélemény-kutatást nem végeztem. Súlyos infantilizmus esetén akár a nagypapakorig is kitolódhat. Kivételt képezhettek olyan stratégák, mint Cézár, vagy Napóleon.  
A katonázás kulcsszava a "csata". A csatázás menete pofon egyszerű. Felállítani a két tábort egymással szemben, és különböző hanghatások kíséretében egymásnak ugrasztani őket. A két tábor kialakítható színek szerint: foszőldek a kékek ellen. Vagy karakterek szerint: Indiánok vs kovbojok, Szövetségesek vs Tengelyhatalmak stb. A játék izgalmasabbá tehető tereptárgyak (Porszívó, cserepes virág, matchbox) beiktatásával. Megfelelő számú alapanyag hiányában, a katonák egyénileg is összemérhetik erejüket.  
A gyerekek fejének bíborszínűvé változásával párhuzamosan, a taktikázás könnyen átcsaphat vagdalkozásba. Értsd: szóló, vagy maroknyi katona hajigálása az órákig rendezgetett alakzatba. Akár a kitűnő megfigyelőpoziciót biztosító emeletes ágy rejtekéből. Ezt hasonlatos a tekében oly népszerű tarolással. Ilyenkor természetszerűleg, a hurkapálcazászlóval jelzett tűzszünet azonnal érvényét veszti!
És ha már említettem a sorjázatlanságból eredő kézsérülést, akkor az egyéb veszélyek címszó alatt meg kell említeni a rátaposást is. Ennek vonzata lehet a délutáni fociról való igazolt hiányzás. Az emlék könnyen felidézhető elektromos dugaljra lépéssel.





 És ha már a katonákkal a négy fal közé szorultunk, ott is maradtunk. A következő felidézendő játékszer, már egy darab történelem. A MATCHBOX. Nevét természetesen, gyufaskatulyányi mérete után kapta. De ha emlékeim nem csalnak, az összes kis méretű autóra rávágtuk: meccsboksz! Függetlenül attól, hogy valójában melyik cég gyártotta, hamisítvány volt e vagy sem. A beszerzés trafikból/dohányboltból történt. De nagyritkán állami áruházak polcaira is került, a déligyümölcsért való sorban álláshoz hasonló tülekedést gerjesztve.   
A használók köre szintén óvodától egészen általános iskola felső-tagozatig húzódhat. Persze léteznek komoly kollekcióval bíró veteránok is, ahol ugyebár nincs korhatár. Fiatalabbak általában haszongépjárművekkel kezdenek. Kukás, mentő, tűzoltó. Ez szinte szóról szóra megegyezik a mi leszel, ha nagy leszel kérdésre adott válasszal.  Alsó tagozatban már a sportos darabok favorizálandóak. Jómagam targoncából szálltam át egy sárga sportmercédeszbe, majd piros fordmusztángra váltottam.  Akármi is a játék menete, jó futómű esetén a kisautó métereket is megtehet. Ilyenkor gyakran csak a bútorzat, vagy a vakolat parancsolhat megálljt a miniatűráknak. A szülői tiltás ellenére való-úgynevezett- szabadba csempészés, jelentősen csökkenti a menettulajdonságokat. Homok kerül a gépezetbe, a rozsdafoltokat pedig az esztétika sínyli meg. Ezek az amortizálódott példányok, aztán könnyen áldozatául eshettek a katonáknál már korábban említett tarolásnak, vagy egy jóval nagyobb lendkerekes jármű támadásának.      
 A nem rendeltetésszerű használat itt is veszélyekkel járt. Ha egy targoncával a játszótársat fejkeménységtesztek vetettük alá, és a visításra a szobába berontó felnőtt, egy kivételesen gyenge teherbírású modellre lépett, akkor máris kierőszakoltunk egy Game Over-t!!  

17 komment

Címkék: retro zsenya

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr7161649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éva 2007.09.10. 12:43:27

Hihetetlen számomra, hogy a mai játékok mennyire nem időtállók, még sokszor akkor sem, ha az ember különös gonddal válogat, és rákölti a rákölteni-valót. Nálunk már csak azok a 30 éves match-boxok vannak épen, amiket a Kisfiú megörökölt Apától, és közel egy éve minden nap gyűr, keményen. És azok is a kedvencek... nem csoda, hiszen van kerekük meg ajtajuk. A Gyereknek meg esze.

toszi · http://oriasi.blog.hu 2007.09.10. 14:24:06

Nem tudom kinek volt meg, de mi a lakótelepen (baja, völgy u.) a következő képpen játszottunk a katonákkal:

Az ellenfelek kb. 10-15 méterre helyezkedtek el egymástól, természetesen egyenlő számban, mondjuk 10-10 fő.
Építettünk 1-1 iszonyatos mérető homokvárat, amelyben a "versenyzőket" elhelyeztük, majd megindult a CSATA.
Kellett hozzá 1db. ökölnyi kavics...amelyet hol az egyik, hol a másik fél hajított a várra.
Ment az aprítás...végül az győzött aki előbb letaglózta a másik seregét.
Az egyik lehető legbalesetveszélyesebb játék...merthát nagy a szórás...

Mari 2007.09.10. 20:07:36

Nekem playmobil ápolónőm volt, még kis kocsit is tolt maga előtt meg minden.Fekete kleopátra haja volt, szép fehér köténye...Szép volt...

Mari 2007.09.10. 20:16:10

Nekem playmobil ápolónőm volt, még kis kocsit is tolt maga előtt meg minden.Fekete kleopátra haja volt, szép fehér köténye...Szép volt...

Láma · http://lama.mydns.hu 2007.09.10. 21:51:02

Persze az ottfelejtett villásdugóra rendszeresen Én léptem rá! A bilikék törzsfőre pedíg tisztán emlékszem! /nemtánhogymégmegvan?/ A "csata" pedíg most is folyik: Age of Empires, Civilization, Empire Earth, stb-stb-stb. Ezekre nehezebb rálépni.


F.a.: Bátty

Benya 2007.09.10. 22:11:03

Toszi!
Mi pingpong labdával dobáltunk egymás katonáira,ez nem volt annyira balesetveszélyes,inkább az,ha lementünk a játszótérre a nyócba:)

lobo 2007.09.10. 22:13:37

Mi a hugommal "várat" építettünk a gyerekszobában (mert ugye nekünk volt :)), az íróasztalra, könyvespolcra és szekrénysarokra könyvekkel leszorított plédek, lepedők és hasonlók segítségével, amiben aztán nagyon jól lehetett katonákkal, meccsbokszokkal, sőt a dömperrel is szórakozni.
Sőt, most jut eszembe, hogy volt egy Herbert nevű ismerős srác a baráti társaságban, akinek 300 (!!!) kocsija volt (Németben lakott a nagybátyja, úgy könnyű), jobbnál jobb modellek, nagyon-nagyon-nagyon utáltuk és irigykedtünk rá!
L.

toszi · http://oriasi.blog.hu 2007.09.11. 15:24:27

Lakótelepen rengeteget láttam gyerkőcöket, kiknek egyik kezében anya keze, míg a másikban mecsboksz...ez utóbbit a függőleges házfalon séta közben "futtatni" iszonyat jó móka...hozzá hangutánzó...bzzzsss

Zsenya 2007.09.11. 16:09:53

Bilikék törzsfő már nincs. Van viszont Ford "Highway Patrol"
matchbox, mexikói-piacról...

bubo 2007.09.12. 13:40:32

Nálunk a drága bratyó volt az autó guru. Azt' egyszer kapott egy Porsche 911-et, piros volt és tele matricával. Vmi narancssárga pisztollyal lehetett irányítani (máig nem értem hogyan), egyet kattintott és elindult...persze egy kattintás mindig jutott a hugi fülébe is, h zúgjon órákon keresztül :o)

Apád 2007.09.13. 20:42:48

Hát ez már a fiatal/?/ (30-40) korosztálynak is "történelem"? (Mi van - nosztalgiázunk?) mindenesetre élvezetes visszaemlékezések. Kimaradt azonban a szobafogságok lényeges eseménye a gombfoci - igaz!? Emlékszem, betéve tudtátok a brazil válogatott felállását.
No, sziasztok!
(A mi hasonló korú játékunk (kb. 55 éve) neve: PINCIKE
Aki hallott róla, írja le, mi volt ez.)

toszi · http://www.pogitomi.hu 2007.09.14. 11:11:50

Én pincikéztem már, remélem egyre gondolunk: Nagy bottal ütni kis botot oly módon, hogy nagy bottal rácsapunk kicsi, botra, mely jó esetben felröppen a levegőbe...ééés az immáron levegőben "repülő" kis botot megpróbáljuk eltalálni nagy bottal...

Pogi 2007.09.14. 21:07:52

De hogy a lányok kis kedvencét is megemlítsük. Biztos mindenki tudja, hogy miről beszélek: Monchichi... Erről a remek kis kedvencről még annak idején dal is született. :)

Zsenya 2007.09.15. 08:32:12

Toszi! Amiről te beszélsz, az szerintem a "bigézés". Van híres szobor is:"bigéző fiú". Persze nembiztos...

toszi · http://www.pogitomi.hu 2007.09.15. 19:35:52

Zsenya! Neked legyen igazad:
www.hung-art.hu/frames.html?/magyar/s/szentgyo/muvek/bigezo.html
De akkor "Apád"-at kérdezd meg légyszíves mi az a pincikézés?

Szabad a gazda!
süti beállítások módosítása