HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Sverige alskar jag!

2007.07.27. 14:36 rolo tomasi

2007 júl 11.
 
 
Júl 11.-én gyanútlanul böngésztem a netet, eccer csak villanás, Meshuggah a Kultiban méghozzá ma(vagyis aznap).
A Bprnr által zseniális hirtelenséggel leszervezett klubkoncertre pillanatok alatt marták el a jegyeket a honi metálosok. Telefonos foglalás után fellélegezve, hátradőlve konstatáltam:

ezen ott leszünk.

Nem vagyok éppen génből metálos, de általában pazar koncertekbe szaladtam bele a büntető zenén túl a fergeteges hangulat és a komikus életképek miatt is imádom az effajta eseményeket.
Különösebb közös múltam nincs a zenekarral, tudom, hogy nagyágyúnak számítanak és Nothing c. 2002-es lemezükkel Európa után az Usát is meghóditották , zavarba hozva a helyi kortársaikat.

Svédek és experimentális metálban utaznak,szögegyenes,brutális hangzású de kifinomult gitártechnika jellemzi őket, briliáns dobosuk van és istentelenül hörgő énekesük. Komoly kultzenekar, nagyon erős életművel és elhivatott rajongótáborral.
Egyszer már jártak nálunk az A38-on ami akkor majdnem el is süllyedt.
A halálmetál alakulat éppen a novi sad-i Exit Fesztiválra tartott és mivel Vörös András (Superbutt) a Bprnr egyik mozgatója, jó cimbijük, beugrottak Pestre feltankolni(ezt a videot nézzétek meg, mert a story kurvajó).
Az élelmes magyarok bedobták,  hogy lehetne egy kis koncertet is rittyenteni a helyi metáltársadalomnak amire rávágták, hogy ok (okej)  bizonyítva hogy a jófejség és a death-metál összetartozó fogalmak.  Így aztán 7 körül már befelé haladtunk a max 300 fősre meghirdetett exkluzív  bulira.
A teraszon 2 ampulla sör után már kellemes zakatolás szűrődött ki  Kulti terméből, elkezdte a WATCH MY DYING.

Már itt látszott érdekesen fogunk beférni a tornaszoba méretű objektumba, ahol is az első sorokban már javában zajlott hajpörgetés. Láttam már őket, de most valahogy jobban tetszettek mint eddig. Karakteresen döngölős magyar trash metál. Kicsit megilletődötten sikított az énekes, de nekik is csak 1 napja szóltak, hogy a Meshuggah előtt kéne egyet zúzni.
30 perces szünet következett,a közönség felvette a rajtpozíciót,mi hátul maradtunk -a 2 kicsi a falnál padon állva, a nagydarab meg lát mindenhonnan. ( 40 métert jelentett a színpadtól)
Amikor beállt mindenki kisétált a Meshuggah. Nem tudom mire számítottam, de erre nem.
A svédek skandináv alapossággal elkezdték a gyalulást.  A gitárosok (Martin és Dick) hajzuhataggal seperték a deszkákat, az ijesztően bólogató frontember Jens kopaszra borotvált feje fényes ütemjelzőként vezényelte a nagyérdeműt.
Munkásságukból a könnyebben értelmezhető, indulatosabb műveik kerültek a setlistre, azonban a magamfajta amatőrök így is ízelítőt kaptak a méltán híres matekozós, gitárszólókból és Tomas rendkívüli dobtémáiból. Nagyon kegyetlen zene ez, brutalitásba átcsapó hangképekkel mégis érezhető mélységei vannak.
Ami engem teljesen kiütött az Jens Kidman agyrepesztő, kellően széthörgött hangja és vademberes kisugárzása.
Nem voltak tagolások, egy folyamként zúdult ránk a zene, itt felesleges jópofizásoknak  helye nem volt. A legtöbben ismerték a dalokat, jó volt látni ahogy ez a komoly szubkultúrához tartozó közönség mennyire kiművelten és hozzáértő módon asszisztált az eseményekhez.
Lévén,hogy csak 60 percet játszottak, könnyedén végigbólogattam az egészet, néhol csípőből- vállból odatettem magam.
A koncert minden hangja becsúszott  az agyalapba, úgy éreztem 2 hétig bírnám hallgatni a svéd acél dübörgését.
Amilyen drámai hirtelenséggel kezdődött,olyan gyorsan le is zárult metál zenei továbbképzésünk.
Még 5 percig követeltünk egy számot amit mondjuk én speciel nem ismertem (egyiket sem), aztán beletörődtünk, hogy ennyi.
A klotyón öröm volt hallgatni a beavatottak elemzéseit és úgy tűnt mindenki kielégülve zárt.
2 levezető zenekar is tartozott a programhoz a szlovák SANATORIUM és az igencsak  amatőr chicagói WACKO JESUS.
Hálás lehet  így fellépni , de azért a tót metálosok megtettek mindent. Kb 50 néző előtt döngettek és közel sem szarul. A frontember egy az egyben a kockásfülű nyúl gonoszfiú mellékszereplője volt és baritonos morgásába sípszó hang is keveredett. Tippünk szerint egy benyelt úttörősíp színezte hangjának egzotikumát.
Úgy döntöttünk hogy lécelünk, így most az amerikaira már nem futotta.
 
Setlist:

Soul Burn
Rational Gaze
Perpetual Black Second
Sane
New Millennium Cyanide Christ
Suffer In Truth
Straws Pulled At Random
Future Breed Machine

Alább némi ízelítő/kedvcsináló:

Koncert

5 komment

Címkék: turnébusz rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr47126456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsenya 2007.07.28. 20:49:23

Ki a kicsi ?

rolo tomasi 2007.07.28. 21:11:44

Ki a részeg?

Rosicky Manó 2007.07.30. 19:26:53

omahabitch.com/http://omahabitch.com/

A vicces klipp kategóriához gondoltam ezt a kis szöszenetet is.

rolo tomasi 2007.07.30. 20:04:48

Kellemes szöszenet!
Itt is egy pazar klipp,remek zenével:
www.youtube.com/watch?v=n1wnOUH2jk8
süti beállítások módosítása