HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

"Nem mintha félnék meghalni. Csak nem akarok ott lenni, amikor bekövetkezik."- Woody Allen 75 éves

2010.12.01. 22:35 rolo tomasi

Hajdanán, egy középiskolás osztályfőnöki órán önismereti tesztet írattak velünk,ahol a „ha bárkivel beszélgethetnél egy nagyot,kivel tennéd legszívesebben „ kérdésre azonnal bekarcoltam egyértelmű válaszomat: Woody Allen. Ma sem tennék másképp. Allen Stewart Konigsberg aka. Woody Allen ma 75 éves.


 


 

Korszakalkotó rendező,utánozhatatlan bohóc,lenyűgöző tehetségű író, vagy éppenséggel egyeseknek perverz, nyálcsorgató idióta.

Woody Allen páratlan,ám minőségi kilengésektől sem mentes életműve mellett magánéleti zűrjei miatt is rendkívül megosztó alakja a modern filmgyártásnak. Ellentmondásos alak,mesterművei mellett öregségére gyakran mellétrafált,de jelentősége, hatásfoka vitathatatlan.

Számomra  ikonikus figura, szellemisége,művészete meghatározóan befolyásolta mozgóképes irányultságomat. A fertőzést édesanyámtól kaptam ,aki a 80-as évek közepén nem átallott elvinni a húgomat és engem, a Szentivánéji szexkomédia című frivol Woody Allen komédiára. Cirka 10 éves gyerekként nem haraptam rá a dologra, a repüléssel próbálkozó főhős bénázására sokáig emlékeztem ugyan, de azóta sem értem muter ezen húzását.:) Woody-t viszont pár éven belül nagyon megszerettem.

A neurotikus karakterek mestere, az idült New York-i értelmiség megkerülhetetlen alakja a stand-up komédia egyik alapítójaként kezdte a pályáját. Show műsorok és komikusok geg írójaként egyre több munkát kapott  50-es évek végén, Allen központi témáit már ekkor is a szerelem,a halál, a zsidó identitás és a szex köré építette fel, majd  hamarosan filmforgatásokon is feltűnik, forgatókönyvíró és komikus mellékalak minőségben.

37 évesen már rendez, 69’-ben elkészíti a Fogd a pénzt és fuss c. vígjátékot, melyben Virgil Starkwell-t , a kisiklott életű, kisstílű bűnözőt alakítja.

http://www.emulsioncompulsion.com/gallery2/d/49178-9/Virgil+Starkwell_+1967.jpg

Ez a film jelenti Woody első komoly sikerét,dokumentarista hangvétele, harsány poénkodás, a burleszk és az abszurd humor sajátos elegye új irányvonalat sejtet.

Innentől beindul a komédia gyártás, jön a Banánköztársaság, a Monthy Python világa felé hajló az Amit tudni akarsz a szexről, és a felejthetetlen sci-fi komédia, A hétalvó.

A 70-es évek közepére Woody Allen teljes fesztávra nyújtja szárnyait, 1977-ben elkészíti megkerülhetetlen mesterművét ,az Annie Hall-t, majd két évtizeden át jobbnál-jobb darabokkal gazdagítja az egyetemes filmtörténelmet.(Manhattan,Csillagporos emlékek,Hannah és nővérei,A rádió aranykora,Bűnök és vétkek,Agyament Harry)


 


 

Művei személyes vallomásokká válnak,a humor és a szórakoztatás mellett felvillan a szerző humánus világlátása, pacifizmusa, New York iránti olthatatlan rajongása és az igaz szerelem utáni sóvárgása.

Magánélete  gyakran összefonódik művészetével,kedvenc színésznői közül kettőt is feleségül vesz,ám Diane Keaton-nal  és Mia Farrow –val kötött házassága is válással végződik.Utóbbiból csúnya ügy kerekedik,mely nem használ az addig sem makulátlan megítélésű rendező imidzsének.

Az ezredforduló mintha visszvetné Allen kreativitását,művei átlagossá silányulnak, pedig jobbnál jobb színészek állnak sorba egyetlen hívószavára.

Az olyan fiaskók mint a Jade skorpió átka,a Hollywoodi történet,a Melinda és Melinda, vagy a borzalmas Füles szinte megmagyarázhatatlan visszaesésről tanúskodnak.

Allen egyre nehezebben kap pénzt filmjei megvalósításához,ám a mélyponthoz közelítve a 2000-es évek közepére Európa felé fordul,több időt szentel az írásnak,forgatókönyvei ismét a szakma legkiválóbb darabjai.

A sorait rendező Woody ezen munkái egy újabb korszakot jelentenek; kimért és sötét tónusú filmeket készít, melyek erőssége a tökéletes karakterfestés és a felülmúlhatatlan érzékkel analizált lelki motivációk bemutatása. A Matchpoint, a Kasszandra álma és a Vicky Christina Barcelona már a Nagy Almán túllépő, európai hangvételű, ám saját művészetéhez hűséges rendező színvonalas munkái.


 


 

Woody Allen ízig-vérig szerzői filmes, nyughatatlan alkotó, a dicsfényt és az öntömjénező díjhajigálást megvető filmművész, életműve szüntelen inspirációt jelent tehetséges követőinek. Származására büszke,önvizsgáló típusú alkotó,aki a zsidóságát gyakran a humor forrásává teszi, mélységes öniróniája emberi minőségének legjellemzőbb védjegye.

Karrierje során 14 jelölés mellett 3 Oscar díjat nyert, ám az átadáson csak 2002-ben jelent meg, amikor beszédre kérték fel hőn szeretett városát ért terrortámadás kapcsán.

Az idős maestro jelenleg Párizsban forgat,európai kalandozása tartósnak bizonyul,és ki tudja még mi van a tarsolyában.



6 komment

Címkék: film mozi kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr884578997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marge 2010.12.02. 11:23:40

Isten éltesse sokáig! A világ legjobb szövegeit írja, elég, ha csak annyit mondok, köpült vaj.:) talán csak Elmore Leonard fogható hozzá.

lobo 2010.12.02. 11:57:05

Azt hittem, hogy már öregebb :) Azért Isten éltesse!

rolo 2010.12.02. 12:03:03

Ikrek,Max.Ikrek...

lobo 2010.12.02. 12:20:46

A golyót légyszíves, köszi!

Ismeretlen_53952 2010.12.02. 12:24:31

Szabad egy lánynak az első randin smároli? Már úgy értem, hogy mindketten érettek és komolyan gondolkoznak?

Ismeretlen_72212 2010.12.02. 14:44:11

remek írás! persze boldog szülinapot! "semmi cicó, nálam van a slukker!"
süti beállítások módosítása