HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

The Mars Volta - Ochtahedron

2009.07.14. 23:16 rolo tomasi

A Mars Volta eddigi munkásságának befogadásához rengeteg kitartás és még több szabadidő kell, mert az a bemutatkozás óta eltelt hét szűk esztendő ellenére is olyan sűrű, hogy megáll benne az eszcájg.
Ha valaki az előd-zenekari titulust birtokló At The Drive In hiperaktívitását az emészthető kategóriába sorolta, annak a 2003-as De-loused In The Comatorium még sétagalopp (és akkor most gyorsan fogjuk rá hogy az ezt követő Frances The Mute is az...) Igaz ,ekkor még Rick Rubinnak hívták a műszaki konzulenst...
Azóta viszont feketeleves. Mert – a számtalan pöpec zenei megoldás ellenére – egyre öncélúbb lemezek kerültek ki a kezeik közül, és az az állandósuló kakofón hangulat lett az etalon, sokszor nemcsak a saját, hanem a hallgató testi épségét is veszélyeztetve..
Ilyen előjelek után az Ochtahedron váratlanul emészthetőre sikeredett. Most vagy az van, hogy az állandó konceptlemezre hajtás okán az eddig fiókban porosodó lassúkat pakolták lemezre, vagy simán csak kiszellőztették a stúdiót. Talán az előbbi, mert az új dalok egy része már évek óta a koncert-repertoár részét képezik.
Azért a miheztartás végett a Since You’ve been Wrong rögtön másfél perces csönddel indít, majd a refrén után a hetvenes évek magyar tánczenéjét idéző gagyiszinti veszi fel a fonalat. Persze ettől (is) olyan átkozottul hangulatos az egész, különösen ha valaki a Mars Volta albumokon rendszeresen közreműködő Frusciante munkásságával is ki van békülve.  Ráadásul hiába csippentettek le a hangsávokból, hiába vettek vissza a fordulatszámból, mert a zene rétegzettsége így is megmaradt. Példának okáért az egyébként andalító Halo Of Nembutals - és maga a lemez is - freejazzel zárul, de a ritmusszekció - az emós csúcspontokkal megtűzdelt -  Desperate Graves-ben is becsülettel megdolgozik a pénzéért.

A középre biggyesztett Cotopaxi-ról (video fentebb) már nem is beszélve, ami amellett hogy egy bazinagy Volta-sláger, a San Fransisco utcáin főtémájának huszonegyedik századra fazonírozott verziója.
Utólag is köszönet az Octahedron-ért, mert a következő nagy merülés előtt – ami Omar-ék munkabírását tekintve valószínüleg nem sokat várat majd magára – nem árt levegőt is venni.

 

Kapcsolódó linkek:

A The Mars Volta hivatalos honlapja | The Mars Volta a Myspace.com on

Szólj hozzá!

Címkék: kritika lemez korong zsenya mars volta

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr354578675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása