HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Feszt-KRESZ

2008.05.06. 17:03 rolo tomasi

A lassan beinduló fesztiválszezon ezernyi apró nüánsz formájában gördíthet akadályokat a felhőtlen lerészegedésre szórakozásra vágyóknak. Sokéves rutinnal megáldott tengeri medvék is beleszaladhatnak makacs izomsérülésekbe, vagy felületes ÁNTSZ-kontrol okán kialakuló szaporafosásba. Azonban nem elég csupán vádlira gyúrni, fájdalomcsillapítókkal és széntablettával készülni, hanem érdemes átismételni a popkultúra idevonatkozó, egyezményes kézjeleit is!

A hetvenes évek Heavy Metál-szubkultúra által kisajátított sátánvilla (evil horn, devil hand) nem kizárólag gyakorló sátánimádók, vagy Charles Manson fanok védjegye. A műfaj nyolcvanas évekbeli térhódításával párhuzamosan a szektajelleg felhígult és a kéz mutató és kisujjának egyidejű felmutatása társadalmilag elfogadottá vált. A beágyazódást pedig - többek között - olyan szócsöveknek köszönhetjük, mint Slayer, Beavis & Butthead, Metallica, South Park...
Gyakorló fesztiválozók már találkozhattak az óriás-sátánvilla (Giant Evil Horn) nevű "mutációval", melyhez mindkét kézfej és a kisujjak kinyújtása szükségeltetik.
Edzőtábor: NovaRock. Verseny: Nulladik nap Iron Maiden

A haragot, társadalmi elégedetlenséget szimbolizáló ökölábrázolást a legkülönbözőbb rezsimek tűzték zászlajukra, és képzőművészek tucatjainak biztosított napi betevőt, majd kétes egzisztenciát. De! Egy Rage Against The Machine koncert első sorában ritmusra összezáródó tenyér gazdájának ritkán jut eszébe Marx, Dési Huber és a szocialista realizmus. Annál inkább Che, aki a szimbólummal együtt vált a nemzetközi fesztivál folklór nélkülözhetetlen elemévé. A mozdulat - mármint a magasba lendülő ököl - a közös halmaz okán kalákában alkalmazható a fent tárgyalt villázással, de a 21. Századra ez is annyira felkavaró mint fing a vásári forgatagban.
Edzőtábor: RATM Tribute Band. Verseny: RATM-NovaRock, Serj Tankian-Sziget

"I give you a Finger.."
***
Az ökölbeszorított kézből kiegyenesedő középső ujj
a nemtetszés kifejezésének évszázados eszköze, ezáltal bármely élethelyzet elengedhetetlen kelléke lehet. Utolsó mentsvárként Neo is ezt alkalmazta Smith ügynök ellenében ("I give you a Finger..") A békés egymás mellett élést szem előtt tartva azonban megfelelő terepnek mégicsak egy Punk "B"-közép bizonyulhat. A gombamód szaporodó divatpunkok és halálfejes bébirugdalózók térhódításával a gesztus inflálódott ugyan, de rámenősebbek veszett pógózással és köpködéssel fokozhatják az autentizmust.
Edzőtábor: közlekedési csomópontok. Verseny: Sex Pistols a Szigeten

"thumbs up"
***
A felfelé ill. lefelé mutató hüvelykujj is hosszú történelmi múltra tekint vissza. Talán a gladiátor-küzdelmeknek otthont adó Circus Maximus falai között élhette igazán fénykorát. Igaz ugyan hogy a mai napig elsősorban sportesemények és választási győzelmek privilégiuma, de azért színpadközeli szituációkban is meglepően jól teljesít. Főleg a "fel"!
"up yours"
***
A mutató és középső ujjal formált "V" betű mind eredetében, mind bevethetőségben az előbbivel dettó, viszont a Victor/Victory jelzés elforgatással csak a gang-kultúrában nyer értelmet Yo!
Edzőtábor: Hillary/Obama kampánykörút. Verseny: ugrálással kombinálva Cypress Hill a VOLT-on, ill. bárhol.

4 komment

Címkék: zsenya fesztival 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr834578379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_39323 2008.05.07. 08:16:30

a módosított sikoly valami nagyonjó. :) lopnám, ha lehet... lehet?

lobo 2008.05.07. 11:45:04

Ez tetszik!

zsenya · oriasi.freeblog.hu 2008.05.07. 16:31:52

Sztem lehet, bár lehet hogy aukcióra vár:)

Ismeretlen_39323 2008.05.07. 20:32:44

lementettem, erről lett volna szó csupán. :)
süti beállítások módosítása