HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

2011 legjobb filmjei

2012.02.02. 14:10 rolo tomasi

Eltelt egy év. Kicsit elhúztuk ugyan, de vessünk számot, foglaljunk össze, nézzük meg hányadán állunk, a 2011-es filmek tekintetében.

 



 

Bitang erős a termés, régen láttunk ennyi jó mozit, ráadásul azok a filmek ütöttek a legjobban, melyekkel nem is számoltunk igazán.

Az alábbiakban taglalt 5 film hosszútávra beégett a rendszerünkbe.Szokásunkhoz híven a sorrendiség nem igazán lényeges, csak leheletnyi különbségeket tükröz.


A Separation /Nader és Simin-Egy válás története

 


Asghar Farhadi filmje igazi mestermű. A hétköznapi lét valós drámáit egészen ritkán sikerül ilyen erővel és hitelességgel megjeleníteni a filmvásznon. Egy iráni házaspár vízum kérelmi hercehurcájából kibontakozó mélyen emberi történet dimenziói érzelmi trükközések és smink nélkül fegyverzi le a nézőit,a sztori azonnal beszippant, sarokba szorít és  nem enged.

Konfliktusok szálainak százai feszülnek pattanásig, férfi és nő, öreg és fiatal, szülő és gyermek, szegény és gazdag között. Nem úszhatjuk meg, mindenki kap az arcára.  Persze ezen konklúziót csak e rövid bejegyzés böfögi fel ily direkt módon, Farhadi filmjében arcba kiáltott igazságoknak nincs helye. Ellenben van kiváló színjátszás, életszerű dramaturgia, és a film moralizáló dráma mellett, még remek krimi is.

Az iráni filmművészet nem először bizonyítja egészen kivételes nívóját, a  Nader és Simin egyértelműen az év filmje. Kihagyhatatlan.

AJÁNLÓ

 


Drive!/Gázt!

 


A dán Nicolas Winding Refn, a filmvilág új csodagyereke. A 41 éves rendező látásmódja, ízlésvilága, merészsége egyedülálló. A Drive! igazán különleges mix, feszes heist- mozi, finom romantikával átszőtt film-noir, mely nem nélkülözi a brutális, ám szórakoztató grindhouse elemeket sem.

A látszólag céltalanul portyázó Sofőr éjszaka bérelhető bűnsegéd,nappal autószerelő,valójában igazi szuperhős karakter, legyőzhetetlenségének alapkellékei: a vezetés tudománya, és  földöntúli önbizalma. Ryan Gosling tökéletes szerepében , a hatásfoka már-már botrányos. A direktor művész-akcióra gyúr, közben pedig több helyről csempészi a mojo-t , a 70-es évekből a férfias keménységet, a 80-as évekből  a környezeti hatásokat: a zenét, a díszítést. Szemet gyönyörködtető a háttér,minden színes, mégis hűvösen elegáns.

Különös hangulatú, ismerős ízű, mégis újszerű mozi a Drive!, vakmerő koncepció, mely avatatlan kézben könnyen félresiklott volna, Refn azonban jártas az erőben, minden apró rezdülés célba talál, a végeredmény pedig kivételes mozis élmény.

AJÁNLÓ


Submarine



 

A "tiniből- felnőtt" témakör feszegetése igen népszerű téma, készül is belőle annyi ipari hulladék, melyért évszázadokat kellene már vasba verve töltenie bizonyos alakoknak a hollywoodi üzletágból. Pedig máshogy is lehet ezt…

A brit Richard Ayoade tárgyi témájú remekműve igazi kincs. A Submarine, a csetlő-botló tini szerelem bájos karikatúrája, amolyan Wes Anderson-féle bölcsészhumorral megtűzdelt szatíra.Témázgatás a középiskolás szexről,a válságba jutott szülők házassági évődéséről, ifjonti bölcselkedés a nagybetűs élet menetéről. A szereplők ifi (Craig Roberts és Yasmin Paige) és felnőtt kategóriában (Noah Taylor) is viszik a lécet, a minőségi zenei aláfestésről pedig Alex Turner (Arctic Monkeys) gondoskodik.

AJÁNLÓ


Another Year/Még egy év


 

 

Mike Leigh tengermély bölcsessége  új filmje minden kockáján felcsillan, megannyi zseniális darab (Titkok és hazugságok,Vera Drake,Happy-Go-Lucky) rendezőjeként ismét tanúbizonyságot tesz, nála jobban kevesen ismerik a mindennapi emberek világát,sorsát,örömét,bánatát,életét,és halálát.

A film középpontjában egy békességben és jólétben megöregedő párocska szerepel,ám az igazi történet az őket körülvevő számkivetettekké,a barátokból és rokonokból álló boldogtalan sokaké. Időről időre összejönnek ,kikötnek a boldogan élők „szigetén”,ám nyomorúságuk mindig velük marad. A film igazi gyöngyszeme Lesley Manville, aki a szingliségbe beleőrülő öregecske barátnő szerepében egészen zseniális,egyértelműen az év legnagyobb női alakítása.Vicces botladozásai,kínos kirohanásai,süketelései szép lassan válnak valós keserűséggé,egészen kiváló,emlékezetes karakter.

Az emberi elidegenedéséről kevés jobb film született, főleg ilyen komikus köntösben, kacagunk, majd pityergünk, a végkifejletben pedig kihúzzák alólunk a széket,a zárókép gyomrosát sokáig érzi a néző. Remekmű!

AJÁNLÓ


Take Shelter



 

Ez a thriller egy Michael Shannon -show , az őrület, a víziókkal terhelt elme tökéletes hatástanulmánya, korunk egyik legnagyobb színészének tolmácsolásában. A rémálmoktól gyötrődő, szerető családapa menedékhely építésébe kezd, egy mindent elpusztító vihartól való kényszeres félelmében. Hallássérült kislánya elvesztéstől rettegő férfit fokozatosan emészti fel a téboly.Shannon mellett, a mostanság üstökösként berobbanó Jessica Chastain is remekel, a megkattant férje oldalán  igaz szerelemmel kiálló anya szerepében. A főhősben lassan feltoluló elemi erők és a belső viharokkal párhuzamosan láttatott apokaliptikus látomások csodálatosan vezetett, közös szálon futnak a hátborzongató lezárásig. Jeff Nichols rendező műfaján túlmutató filmje a Sundance Fesztivál nagydíja mellett, minden értelmesebb fesztiválon kaszált.

AJÁNLÓ


Blue Valentine



Korábban már megénekeltem mekkora mozi, igazi torokfogás. Zseniális.


Mivel 2011 valóban remek filmes év volt,és rekord mennyiséget meg is néztünk, alant még azok, melyeket tényleg látni kell:

Midnight in Paris (Woody Allen) – La piel que habito (Pedro Almodovar)- Win Win (Tom McCarthy)- Never let me go (Mark Romanek)- Tree of Life (Terrence Malick) – The Guard (John Michael McDonagh)  - Jane Eyre (Cary Fukunaga) – X-Men: First Class (Matthew Vaughn) - 50/50 (Will Reiser)- Attack the Block(Joe Cornish) - Perfect Sense (David McKenzie)

Szólj hozzá!

Címkék: kritika mozi kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr494579219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása