HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

"megpróbáljuk a zene valódi mondanivalóját kiemelni" - Interjú az Őškestar zenekarral

2011.06.22. 14:30 rolo tomasi

A hazai világzenei irányvonal egyik feltörekvő zenekarával,a balkáni népzenét rendkívül élvezetes módon csűrő-csavaró, modern zenei elemekkel ötvöző Őskestar egyik alapítótagjával, Légrádi Gáborral beszélgettem a zenekar debütáló albuma, jelene és jövője kapcsán.




óriásiblog:
Kezdjük talán az ősrobbanástól. Mikor és hogyan indult az Ő
škestar, kik
alkotják a zenekart?

Légrádi Gábor: 2004-ben alakult egy Őštermelők Orkestar névre hallgató együttes, amelyhez a jelenlegi tagok közül 2007/2008 körül hárman csatlakoztunk.  A  zenekari tagok kicserélődtek és minden új tag hozott magával valami új zenei ízt. Így 2009 első felében, Őškestar (Őštermelők Orkestar név rövidítése) névvel megszületett az a formáció, ami már ütőképesnek bizonyult. A mostani és remélhetőleg  végleges felállásunk: Wéber Zsófi (ének), Nagy Gergő (fúvós), Lesták Marci(billentyű/vokál), Dezsényi Péter (basszusgitár), Varga Merse (derbuka), Baráth Béla (dob) és jómagam szintén a fúvós frontot képviselem.





óriásiblog:
A népzenei gyökerekből táplálkozó zenei stílusokat  zenekarok a
"világzene" rendszámot szokták megkapni,mennyire tudtok azonosulni ezzel a "kaszttal"?

L.G.: Teljes mértékben. Az, hogy mi számít világzenének ez eléggé megosztó szokott lenni. Van, aki azt mondja, hogy az a világzene, ha egy csapat a "világok" zenéit játssza, azaz sokféle népzenét játszanak. Van egy másik megközelítés is, amely arról szól, ha egy csapat - mondjuk mi - csak egy adott tájegység zenéjét értelmezik újra, már az is világzenének számít, de számtalan más felfogás létezik még. A mi zenénk abszolút megkaphatja a világzene jelzőt, de ha megkérdezik, hogy milyen zenét játszunk, nemes egyszerűséggel annyit mondunk, "Balkán-Pop"-ot.  :)


óriásiblog:
A magyar ill.általában a népzenei műfaj"újrahasznosításának" időszakát
éljük. Sok tehetséges,immár több évtizede zászlóvivő-, még mindig
underground formáció mellett észlelhető egyfajta ipari vágánya is a
folkból merítkező zenéknek. Épp tegnap hallottam a " Madárka,madárka..."
house- verzióját nyélen puffogni a pirosnál.
Ez a  tendencia mennyire befolyásolta az Őškestar pályáját,milyen a
viszonyulásotok a hazai világzenei közösséghez,ha egyáltalán létezik
ilyen?

L.G.:  Számomra megmosolyogtató, hogy egy teljesen egyszerű house alapra rátesznek egy népdalt. Az a baj ezzel a koncepcióval, hogy a népdal mögöttes tartalma teljesen elvész  a "tuc-tuc-zupcsat-kupcsat" alap hatására, de ez nem csak a népzenével van így. Ezt eljátszották a klasszikus zenével is (pl. Tiesto - Adagio for Strings).

Mi ettől megpróbálunk teljes mértékben elhatárolódni. Használunk elektronikus zenei elemeket, de megpróbáljuk a zene valódi mondanivalóját kiemelni. Még sajnos nem ismerünk világzenei közösségeket, bár most úgy néz ki kialakulóban van ezzel kapcsolatban valami....


óriásiblog:
Az Ő
škestar zenei világa kicsit olyan mintha egy délszláv táncházi
zenekarra rászabadult volna egy jazz-rock jam-session zenei kör.
Mindannyian a Bácskából jöttök,a népzenei ihletettség  nyilván anyatej
útján került az Ő
škestar szervezetébe,milyen egyéb influenciák,zenei
irányzatok hatnak rátok? Egyáltalán hogy jött ez az egyéni hangzás?

L.G.:  A jelenlegi felállásnak már semmi köze a Bácskához. A régi felállás származott onnan és általuk indult ez a balkáni irány, amit már mi vittünk/viszünk tovább. Rengeteg zenei hatás ér minket. Hallgatunk jazz-t, latin, elektronikus, klasszikus és népzenét is. A csapatból többen dolgoznak más projektekben is, ahol a balkáni népzenének a nyomát sem találni. Ezek a zenei impulzusok akarva-akaratlanul becsatlakoznak az Őškestar motorjába, ezzel is alakítva a zenei ötleteinket és hangzásunkat. A 2009-es Őškestar azért nem így szólt, mint a mai. Ez folyamatosan változik, de szerencsére nem rossz irányba. A közönség visszajelzéseiből is kapunk ilyen mondatokat, hogy "sokkal jobb a mostani hangzás az egy évvel ezelőttihez képest".


óriásiblog:
Megjártátok a FolkBeat-et is. Az milyen volt?

L.G.: Nagyon jó tapasztalat volt. Amit szerettünk volna megkapni a versenytől, azt meg is kaptuk. Nagyon úgy néz ki, hogy egy hosszasabb munkakapcsolat van kialakulóban a FolkBeats-el.

óriásiblog:
Nemrégiben megjelent első lemezetek is. Az első általában nehéz ügy,nektek
hogy ment?

L.G.: Nem volt akadálymentes, de sokat tanultunk belőle, amit már a következő albumnál fogunk tudni hasznosítani.  Mindent összevetve nem voltak vészesen nagy problémák.

óriásiblog:
A repertoár alapja kizárólag fajtiszta balkáni szláv dalokból áll,esetleg
koncertek alkalmával kilendültök más irányokba is?

L.G.: Akik eljönnek egy koncertünkre azok fel fognak fedezni híres nem népzenei dallamokat 1-1 periódus erejéig, de az alap koncepción nem szeretnénk változtatni. Marad a balkáni vonal, amely megkapja az "Őškestar-os" világot.



óriásiblog:
Ismerve a hazai zenészek helyzetét feltételezhetően nem főállásban
működtök. Mennyire vagytok zene közelben a civil életben?


L.G.: A 7 tagból 5 főállású zenészként éli meg a mindennapjait, ebből négyen (Gergő,Marci,Béla,Én) nem a könnyű műfajban. Merse elég sok színházi darabban megfordul, mint zenész, Zsófi a hétköznapi életben ügyvédként tevékenykedik és végül a legfrissebb Őš tagunk Dezs (Dezsényi Peti), pedig kertészmérnök.

óriásiblog:
Néhány egzotikusabb hangszer is szerepet kap a könnyűzenei kellékeken
túl,mi például az EWI?

L.G.: Az Electric Wind Istrument rövidítése az EWI. Ez a hangszer egy szintetizátor, melynek a megszólaltatása nem a megszokott módon történik a billentyűk lenyomásával, hanem a levegő befújásával jön létre. A hangszer fogásrendszere megegyezik a szaxofonéval, így ha nagyon egyszerűen kellene megneveznem a hangszert, akkor talán az "elektromos szaxofon" elnevezés lenne a legmegfelelőbb.   

óriásiblog:
Hallván a dalokat,énekeseteknek viszonylag nehéz dolga lehet,ezt a műfajt
komplex,érzelemgazdag dallamvilág jellemzi. Wéber Zsófia magas kvalitásai
nyilvánvalóak,nálatok mindenki zsigeri népzenész,esetleg lelkes
önképző,vagy zeneiskolai évek előzték meg a zenekari összeállást

L.G.: A Zsófi nem csak azért egy kitűnő énekes, mert magasan képzett, hanem nagyon jó érzékkel tudja "elkapni" a különböző hangulatokat a zenén belül, ami ebben a műfajban nagyon fontos. Ezzel a képességével nem válik egysíkúvá a zenénk, mert észrevehetőek az egyes számok közötti hangszín és hangulatváltások. Közülünk úgy igazán senki sem tartja magát népzenésznek. Sok tagunk köztük én is, a komolyzenei berkekből csöppentünk bele ebbe a világba. Az önképzés elengedhetetlen, pláne egy olyan műfajnál, amit itthon kevesen művelnek.





óriásiblog:
2010 óta érezhető a pezsgés a zenekar körül,Budapest legjobb helyein
játszotok(A38,Dürer),vannak TV-és szereplések is,egyre több helyen forog a
nevetek. 2011 nyarán mit terveztek,fesztiválok,koncertek..?

L.G.: Az egyik TV-s szereplésünkét épp a FolkBeatsnek köszönhetjük. Tényleg jól hangzik, hogy Dürer,A38 stb... de sajnos a fellépéseink még nem vonzanak tömegeket. Az tény, hogy valami elindult, de ez egy hosszú út, amin muszáj türelmesen végig mennünk. Folyamatosan becsukódnak előttünk az ajtók a szervezők, menedzserek részéről, de nem adjuk fel. Az A38 Teraszán volt május végén a lemezbemutatónk és ez volt talán az első koncertünk, ahol sokan voltak. A nyáron sajnos nem sok dolgunk lesz, de ez nem csak rajtunk múlik. Lesz egy FolkBeats fesztivál, ahol találkozhat velünk a nagyérdemű, a Bárka Színházban is koncertezünk, illetve a ferencvárosi napokon is fogunk játszani. Körülbelül ennyi.

óriásiblog:
Ha valaki felkapja a fejét a muzsikátokra, hogyan juthat Őskestar lemezhez?
L.G.: A koncertek után oda kell jönni hozzánk :) Ősztől, ha minden jól megy, ki is lesz adva a lemez, a FolkBeats gondozásában. A tervek szerint boltokban is kapható lesz majd a CD.

3 komment

Címkék: zene live koncert cset korong rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr694579107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_174586 2011.06.24. 09:08:00

Kivételesen pontosan be tudom lőni, mióta szeretem az ún. világzenét. Kb. 15 éve egyszer valami buliban hallottam egy Miqueu Montenaro kazettát (!), utána napokig a hatása alatt voltam. Azóta is! Jó riport, jó zene!

Ismeretlen_174586 2011.06.24. 09:27:20

Bocsánat, Montanaro. ...utána jött Lajkó Félix, ha ide lehet sorolni.

bubo 2011.06.24. 12:30:31

Nekem is bejött! Zene és interjú is.
süti beállítások módosítása