HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Oszkár bácsi meg nem gyütt!

2010.03.09. 12:15 rolo tomasi

Átadták az Oscar díjakat,melyek igen ritkán kerülnek oda ahova kéne nekik, amennyiben egyáltalán hiszünk az ilyen díjazások létjogosultságában.

Én nem nagyon, de mivel az érintett alkotások javát láttam, véleményem van a dologról.

Kb.ennyi (nyerők vastaggal,az én befutóim csak szerényen,dőlttel):

Legjobb film: The Hurt Locker-A bombák földjén

Avatar
A Serious Man
The Blind Side
Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds)
District 9
Egek ura (Up in the Air)
Egy lányról (An Education)
Fel (Up)
Precious

Kathryn Bigelow filmje az Irakban ténykedő bombaszakértők életén keresztül mutatja be a háború mindennapjait, üdvözítő távolságtartással, különösebb belemagyarázás és feltétel nélküli mélyen szántás szándéka nélkül. Remek film, és Katryn Bigelow már azért díjat érdemelt, hogy túlélte –korábbi-James Cameronnal kötött házasságát, mely most kitűnő bulvár megközelítést is szolgáltat a versengéshez. Összességében örülök, hogy nem nyert az Avatar  mivel a jelöltek közül mind jobb film mint Cameron lézerszínháza.

Ha megkérdeztek volna, én Tarantinónak adtam volna a díjat. Most kapta volna meg, és mondjuk igazából két-három korábbi filmjéért. Úgyis így szokták, nem?

Legjobb rendező: Kathryn Bigelow/ The Hurt Locker-A bombák földjén

James Cameron: Avatar
Quentin Tarantino: Becstelen brigantyk
Lee Daniels: Precious
Jason Reitman:
Egek ura

Bigelow eddig  két jó akció-krimit is rendezett, a futurisztikus Strange Days és a szörfös Holtpont (lassan 20 éve volt!) a maguk kategóriájában erős és a nőies kezekhez képest kemény darabok voltak, ám a hölgy első nagy dobása egyértelműen A bombák földjén. A film tényleg remek, ám az előző kategóriában már kifejtett okokból nálam ez a szobor is Tarantino vitrinjébe került volna.

Legjobb ffi főszereplő: Jeff Bridges-Crazy Heart

George Clooney - Egek ura
Colin Firth - A Single Man
Morgan Freeman - Invictus
Jeremy Renner - A bombák földjén

 Egyetértek az Akadémiával, az öreg „Dude” igazi ikon,jár a polcára a porfogó. A Single Man ajánlói ígértesek, Colin Firth sötét oldalát villantja meg, ami akár jó is lehet. Clooney-t inkább a fergetegesen vicces Kecskebűvölőkért kellett volna jelölni(beszámoló hamarosan) és az öreg mór is már kipecálta a maga díját, ráadásul évek óta ugyanazt a figurát játssza. Jeremy Renner bátor húzás lett volna, de nem érdemtelenül, évek óta remekel a csávó. Majd legközelebb!

Legjobb női főszereplő:Sandra Bullock -The Blind Side

Helen Mirren - The Last Station
Carey Mulligan - Egy lányról
Gabourey Sidibe - Precious
Meryl Streep - Julie & Julia

Nem láttam Bullock focis filmjét ,de ne már....! A kezdő Carey Mulligan nagyon jó volt  az An Education-ben, vagy  Helen Mirren másodszor, de ne a beépített szépség,hogy szakadna rátok az ég!
A Precious mélydrámája már-már emészthetetlen,Meryl Streep-et idén már illet kihagyni.Tippem szerint Bullock (tényleg az Ütközésekben jó volt!) karrierjére úgy hat majd a díj, ahogy Halle Berry-jére. Nagyjából sehogy. Nem mintha baj lenne.

Legjobb ffi mellékszereplő:Christoph Waltz- Becstelen brigantyk

Matt Damon – Invictus
Christopher Plummer – The Last Station
Stanley Tucci – Komfortos mennyország
Woody Harrelson – The Messenger

HANS LANDA,vitának helye nincs!!!!!! Plummer és Tucci is nagy kedvenc, de idén a „zsidóspecialista” náci tiszt a befutó.

Legjobb női mellékszereplő:

Monique-Precious

Penélope Cruz - Kilenc
Vera Farmiga - Egek ura
Maggie Gyllenhaal - Crazy Heart
Anna Kendrick - Egek ura

A vérfertőzős, gyermekverős dráma, a Precious ,valóban jó mozi, gyomrot és literes könnyzacskókat igényel ugyan,de szép film. Monique pedig stand up komedista létére ígéretes drama-queen, de a díj talán túlzás. Igazából az zavar megint, hogy a szociálisan rendkívül érzékeny akadémiai lelkület folyton a hendikepp oldalára húz. Ennyi!

Vera Farmiga az Egek "úrnője”, az egyetlen látnivaló Reitman filmjében, de ez azért kevésnek tűnik. Penelope Cruz mindig jó, de már megvolt az Akadémiának, Gyllenhall és Anna Kendrick pedig egyenlőre kispályások.

Ha muszáj volna kiosztani, Farmigának adnám.

 

A további állásfoglalásaim a  fő kategóriákban,különösebb körítés nélkül.

Legjobb külföldi film:

Secreto de Sus Ojos (Argentína)

A proféta (Franciaország)

Legjobb eredeti forgatókönyv:

Mark Boel( A bombák földjén)

Ethan and Joel Cohen (A Serious Man)

Legjobb adaptált forgatókönyv:

Geoffrey Fletcher (Precious)

Nick Hornby (An Education)

Legjobb operatőri munka:

Mauro Fiore (Avatar)

Robert Richardson(Becstelen brigantyk)

Legjobb animációs film:

Up-Fel

Fantastic Mr.Fox

6 komment

Címkék: film mozi oscar kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr564578812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mari 2010.03.09. 12:20:32

Tarantinonak Oscart? Az kb akkora fejlődést mutatna az akadémiánál, mint a Bárányok hallgatnak oscarja volt.

Ismeretlen_77710 2010.03.10. 13:20:03

Az eddigi legjobb oscar-értékelő amit olvastam. :D Bejöttek a csipkelődő poénok, és osztom a véleményedet. Kivéve azt hogy a legjobb eredeti forgatókönyvet is Tarantino zsebébe pakoltam volna, de a Serious Man is jobban megérdemelte volna mint a bombás.

the_comedian · http://moviecon.freeblog.hu 2010.03.10. 17:46:23

Én a Bombák földjének szurkoltam, meg a District 9-nak, mert sem az Avatar, sem a Brigantyk nem tetszett. Waltz oscárával viszont teljes mértékben egyet értek . Bár a Hurt Locker forgatókönyve erősen vitatható. Az Avatar "csak" 3 oscarján kicsit meglepődtem, de legszebb öröm a káröröm :D

Ismeretlen_122577 2010.03.11. 01:46:13

Star Trek :(

rolo tomasi 2010.03.11. 09:34:57

Un Prophéte!!!!!!!!!

llewelyn moss 2010.03.13. 08:17:37

bombák földje: óriási próféta: fenomenális, felkerült a tizes listámra, nem sok jobb filmet láttam az utóbbi öt évben, de sebaj majd az amerikai remake scorsesevel megkapja az oscart. a főszereplő gyerek úgy érzem még viszi valamire. azért az argentin film sem lehet rossz, már csak a főszereplő (ricardo darin) miatt semm
süti beállítások módosítása