A mai kiszemelt "áldozat" szépen illeszkedik a SILÓ rovatunkban
korábban kivesézett, egyszerűen elkészíthető, hétköznapi, nem feltétlenül egészséges ételek sorába.
"Mi legyen a vacsora? " tettem fel a kérdés otthon a minap, mire üvőltöttek a gyerek:
MELEGSZENDVICS!!!
Hát akkor legyen...
Összeállítása nehézségektől mentes és különösebb
konyhatechnológiai ismeretek nélkül is elkészíthető.
Ha valaki nem tudná (szerintem ilyen nincs is) a hagyományos "hideg" szendvicsek, "trükkös", sütőben hevített (micsoda szó) változatáról van szó, hiszem az elkészített finomságot nem elég néhány percre kitenni a napra, hanem ahogy az angol "oven baked sandwich" elnevezése is magyarázza, sütőben kell készre sütni.
És hogy a sütést megelőzően bonyolítani lehessen a dolgot , hála a konyhagépek széles tárházának már az elkészítés mikéntje tekintetében több alfaj közül választhatunk:
- Hagyományos sütő (villany/gáz)
- Grill sütő (mini grill vagy hagyományos sütő grill fokozata)
- Melegszendvics célgép (úgynevezett kontakt grill)
- Mikrohullámú sütő (bár ez tapasztalatból mondom: nem javallott)
- Melegszendvics automata (mondjuk élőben ilyet még soha nem láttam)
Aztán ha sikerül eligazodni a masinák világában hozzáláthatunk az összeállításához.
Talán furcsán hangzik, de az elengedhetetlen kenyér/kifli/zsemle/bagett szeletekre gyakorlatilag bármit helyezhetünk a tükörtojástól a savanykás almáig DE, hogy ne legyen egyszerű a választás összetevők tekintetében további két nagy csoportra oszthatók a kis kedvencek.
Vannak tehát azok amelyekre egy előre elkészített, házi vagy bolti alap pástétomot (gombás, hamburger, mexikói, kolbászos) kenhünk és sajttal beborítva sütjük, illetve azok amikre szeletelt formában "hordjuk fel" az alapanyagokat. Aztán ha nagyon akarjuk tovább osztályozhatjuk őket aszerint, hogy fedeles vagy sem.
Magam a száraz kolbász kiolvadt zsírjával átitatott, hagyma karikákkal hintett sajtos változatot részesítem előnybe, kisfiam a sima sajtos híve...
Egy fedeles változat