HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Tyson

2009.04.10. 22:17 rolo tomasi



rendező: James Toback

Napjaink bokszvilágának nehézsúlyú elitjét az orosz bombázók uralma jellemzi és általános vélemény, hogy a korábban csúcsszínvonalon teljesítő mezőny mára komoly válságban van. Aki igazán élvezetes bunyókat akar látni az jobban teszi ha a könnyebb súlycsoportok között keresgél, ahelyett hogy fárasztja magát a nehézsúly vitalitást és szellemiséget nélkülöző "billegő versenyeivel" ahol két monstrum lassúzik egymással a ringben a parázs csata helyett.

James Toback író és rendező Tyson című dokumentumfilmje - melyet áprilisban mutatnak be az európai mozik-a fent említett kategória utolsó nagy vezérbikáját, a 80-as és 90-es évek vitathatatlanul legnagyobb profi boksz fenoménjának életútját vesézi ki.

A Cannes-ban különdíjjal jutalmazott alkotás tulajdonképpen egy mélyinterjú köré épített képes életrajz Iron Mike gyermekéveitől egészen napjainkig.

Tyson a legellentmondásosabb egyéniség napjaink sport történelmében és ebből fakadóan kiváló filmes és bulvár alapanyag, a hallhatatlanságot és a pokoljárást egy évtized alatt megtapasztaló bokszoló 42 évesen vall a kamera előtt életéről, sikereiről, kudarcairól és azokról az eszement dolgairól melyek akarata ellenére állandóan a sajtó céltáblájává tették.

A díványon sztorizgató Mike vicces pöszeségét és mondandóját elhallgatva egyben majdnem biztosak lehetünk: a csávó ez alkalommal tényleg őszinte.

A mese közben fotók és home videók színesítik a brooklyn-i utcagyerek hajmeresztő kalandjait, Mike nosztalgiázva tér ki a bolti lopásokra, a drogfutároskodásra, a mizerábilis családi hátterének bemutatására. Láthatjuk ahogy a szociális helyzetével, tudatlanságával küzdő túlsúlyos, magába fordult kamasz aki csak a postagalambok tenyésztésében talál némi örömet végül szembesül végzetével, az ökölvívással ami teljesen megváltoztatja életét.
A pamlagon szipogó tetovált arcú Tyson sírva emlékszik vissza megmentőjére, első és igazából utolsó edzőjére Cus D'Amato-ra, aki hamar felismerte és irányította a srácban szunnyadó elemi erőt és haragot és kivételes harcost formált a szótlan suhancból. Megható sztorik sorjáznak az apa-fiú kapcsolatról, a testi-lelki béke megleléséről és arról az elképesztő sikersorozatról amit az ifjú Tyson fiatal éveiben elért.


Mike még amatőrként, háttal Szikora István (azóta "Bunyós Pityu")

Az irtózatos edzésvideók, a 8 másodperces diákolimpiai K.O.győzelem, és a 17 évesen induló profi karrier egetverő győzelmeinek képanyagának bemutatása közben Mike narrációja néha átvált egyfajta szamuráj-kódex felolvasóestbe, melyből könnyen leszűrhető, hogy D'Amato "jedi leckéi" átlengték e kivételes sportoló fiatalságát.

A mester halála után Tyson-t észrevétlenül szippantja be a Don King által mételyezett profi bokszipar, 20 évesen 2 menetben intézi el Trevor Berbick-et és minden idők legfiatalabb profi világbajnokát ünnepli a sportág. 1987-ig tönkre ver mindenkit és mindhárom szervezet bajnoki övét begyüjti, vitathatatlanul a nehézsúly királyává válik. A velőtrázó közvetítés részletek felelevenítésekor a "Vasököl "arról mesél, hogy milyen nehezen viselte nevelőapja hiányát, és a csapból folyás nem tett jót irányítás nélkül csapongó egójának és bár Muhammad Ali óta nem látott népimádat vette körül magánélete mégis teljes kudarc volt.

Robin Givens színésznővel kötött házasságát teljes csődként jellemzi, a médiában ideje korán szennyessel dobálózó feleségétől igen hamar el is vált, ám furcsa módon harag nélkül mesél erről az időszakról. Toback filmjére jellemző, hogy rengeteg részletet tár fel a "Kid Dynamite" eddig talán egyoldalúan bemutatott botrányairól de ezt a kimosdatás szándéka nélkül teszi. Sőt, Tyson elbeszéléseiben meglepő nyíltsággal beszél saját hibáiról, kifinomult önkritikával tekint vissza zűrös ügyeire.
A boksztörténelem legmeglepőbb vereségét (1990, Tokió James Douglas kiüti) lelki okokra vezeti vissza, többek között a piócaként vérét szívó menedzsmentje és a tönkre vágott magánélete ami kibillentette az esélytelennek tartott kihívójával vívott ominózus meccsen.


"Boxing promoter Don King poses next to Mike Tyson just days before Tyson is arrested for the rape of an 18-year-old girl."

Aztán persze következik az elhíresült nemi erőszak témakör, a 3 év börtönbüntetés, mely épp akkor jött amikor visszahódította volna címeit. Hallunk a nem éppen kellemes kaptárban töltött időszakról ,az iszlám hitre váltásról és természetesen arról, hogy bár agresszív természet és a meccsek miatti szex megvonás keménykedett néha a női fronton, erőszakot soha nem követett el. A néző meg hiszi is meg nem is.

Az 1995-ben kiszabaduló bajnok 1 év alatt kipofozza 2 szervezet bajnokát és szembetalálja magát egy bizonyos Evander Holyfield-el, a harmadik öv birtokosával.A szenteskedő bibliaárus és a brutális bűnöző csatájaként beharangozott meccsen Tyson technikai K.O.-val veszít, ám Mike úgy vélekedik, hogy a meccset ellenfele folyamatos fejelgetése miatt bukta el, ezt egyébként a videók is alátámasztják.
Mike Tyson az egész film alatt két emberről nyilatkozik feltétel nélkül negatívan, a vérszívó Don Kingről és Holyfieldről, akit a 97-es visszavágón fülön harap újabb médiaszenzációt csiholva maga körül. Tyson elmondja, hogy nem tudta elviselni a folyamatosan könyöklő és a szemhéjára bólintgató Holyfield-et és elszállt az agya.

Az élete végérvényesen kisiklik, nem leli már örömét a bokszolásban, egyre inkább dühöngő őrült kategóriába sorolódik. Még egyszer megpróbálja a lehetetlent, 2002-ben ismét az öv közelébe kerül, újabb botrányt kavar a Lennox Lewis meccs sajtótájékoztatóján, röpködnek az anyázások, a felek egymásnak esnek ám Tyson részéről ez inkább már csak a pénzről szól. Szerencsétlenül és ostobán felélt vagyona addigra igen csak megcsappan, Lewis megveri, Tyson még bénázik pár évet majd visszavonul.
A végére kapunk még egy-két családi videót, és a 6 gyermekes 3 feleséget felemésztő sportoló szomorúan összegzi saját hibájából elszart életét, bizonytalankodva és tanácstalanul tekintve a jövőbe, saját bevallása szerint arra se számított, hogy megéri a 40-et.

A boksztörténelem egyik legnagyobb bajnokának életét mi sem összegzi jobban mint a film zárómondata:

"My early life has became history, my future is a mystery."

James Toback filmje mindvégig erőteljes, izgalmas és valósághű doku-mozi egy kiszámíthatatlan és lelkileg sérülékeny emberről, akinek portréjából egyszerre rajzolódik ki egy primitív ösztönlény és egy érző szívű sportember alakja.

Iron Mike legközelebb egyébként a The Hangover című filmben tűnik majd fel ahol három vicces fiú kevereg a színen egy durván átmulatott éjszaka után. Trailer itt

Kapcsolódó linkek:

IMDb info | Mike Tyson a Wikipédián |

Szólj hozzá!

Címkék: mozi kino rolo mike tyson iron mike

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr364578635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása