HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Vidéki Producer-Brendan O'Brien

2007.07.30. 23:36 zsenya


Csakúgy, mint  az előző adásunkban itt tárgyalt Rick Rubin, Brendan O' Brien is tagja a kilencvenes évek és napjaink nagyformátumú rockproducereinek. Azonban Brendan kevésbé "hypolt"... a pletyka ill. "érdekes emberek" rovatokat sem miatta találták ki.

Mégis olyan zenekarok keresték/keresik a társaságát mint a Pear Jam, Rage Against the Machine, Korn, Incubus, Stone Temple Pilots, Bruce Springsteen,... Mivel ennél több karaktert illik áldozni  bevezetésnek, még idekanyarítom, hogy Született 1962 Atlanta. Kedvenc papagája egy hegyi-lóri, amit Eddie Veddertől kapott, a Pearl Jam-mel való közös munka emlékére...Ezért a hírért meg nem vállalok felelősséget, mer' én találtam ki.
A hetvenes években még zenészi karrierről álmodott. Tagja volt a "Samurai Catfish"-nek amiről a vicces néven kívül az égvilágon semmit nem tudok. Később, már a nyolvanasokban, belép, az - enyhe túlzással - kultikusnak nevezett "Georgia Satellites"-ba (állítólag egyszer egyik kislemezük a toptízben landolt, a BonJovi mögött...).  Ha a közös lemezkiadást mint zenész nem is éri meg, befutott producerként összegrundol nekik egy best of-ot (Let it Rock: The Best of Georgia Satellites-1992).

Végül a zenészi álmokat sutba dobva producer lesz a lelkem (1988).

Brendan, ha nem is multiinstrumentalista, azért a visszatérő kuncsaftoknál hangszeres tudását is csatasorba állítja. Nemduma, de Bob Dylan-t Hammond orgonán (MTV unplugged), Bruce Springsteen-t pedig hurdy-gurdy-n (tekerőlant, nyenyere, nyekerő, szentlélekmuzsika, kolduslant, forgólant :-))) is kísérte (The Rising-2002). A Pearl Jam lemezein pedig - a közös jammelés örömeibe belefeledkezve - magának is biztosított hangsávot. Hangulathoz illően basszusgitár vagy zongora. És Neil Young is köszönhet neki - a producerkedés mellett - háttérvokált sőt gitárt is (Mirrorball-1995). Lehet hogy emberünk mégiscsak multiinstrumentalista ? A Rage Against the Mahine-nel való örömzenélésről nem szól a fáma... 

A kilencvenes évek eleji "grunge" hullám,- nem csak a mi, de- az ő életében is mérfőldkő. A Pearl Jam-el négy lemezen keresztül egyengetik egymás karrierjét. És évekkel a szakítás után is ő kever újra "kettőt" a bestofon (Rearviewmirror-2004). Személyes kedvenc a "Vs" 93-ból. Szikárabb hangzást ad a zenekarnak, a gitárok nyersebbek, és a basszus is hangsúlyosabb. Én a mai napig becsinálok a "Rats" felvezetésétől, vagy a "Blood" hidegen csörömpölő zúzásától. Pedig borítékolható, hogy sokan taposták meg a favágóinget, az elmaradt Alive 2 miatt. "Akinek nem inge..." Viszont kaptunk helyette "Go"-t, "Animal"-t, és szám eleji beszámolásokat, ami szintén O' Brien-es trademark (vantúúszrííí !!!!).De nem megfeledkezni a jó kis számvégi gitárgerjesztésekről sem... (feedback).
Neki - is - köszönhetjük a Stone Temple Pilots debütjét is, amiből eddig nyolcmillió fogyott (The Core-1992). De a Rage Against the Machine második, majd harmadik lemeze is az "övé" (Evil Empire-1996, Battle of LA-1999). Amit nem kell sokat hallgatnod, hogy rájöjj, ezekről is lemaradtak a nyers grúvokat lekerekítendő háttérvokálok :-).  És vele készül  két,  RickRubinnal közös  lemez után, az Audioslave hattyúdala (Revelations-2006). Itt a felkérés okát, nem csak a tömörebb hangzás elérésében, hanem a  gyorsabb munkamenetben sejtem. Talán Chris Cornell-nek már ekkor mehetnékje támadt...remélem a szerződés kötelezi őket még egy lemezre, mert egy "B-sides & Rarities"-re vevő vagyok. 
Szintén a közelmúltban jegyez két albumot a még mindíg pofátlanul fiatal Incubus-szal (Crow left of the murder-2004, Light Grenades-2006). Jelzem, mindkettőt komálom és nekem igenis vannak Pearl Jam-es áthallásaim!
Persze az egész nagyon áttételes, "megkülönbenis", ez az én fülem !!

Hobbinak marad - mármint O' Brien-nek - a hangmérnöki fotel és a keverőpult. Olyan emblématikus lemezeken húzogatta a potmétert, mint Soundgarden: Superunknown vagy Red Hot Chili Peppers: BloodSugarSexMagic.

És ha nem tudtátok volna, a rockzene és az infantilizmus kéz a kézben jár. Íme egy lista emberünk egyéb viselt dolgairól: Movie Soundtracks: Shrek, Big Daddy, Dumb & Dumber, Chef Aid: The South Park Album...

7 komment

Címkék: zsenya híresember

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr46128685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobo 2007.07.31. 13:27:29

Szerintem egyáltalán nem áttételes a PJ az Incubus-szal kapcsolatban, amikor először hallottam őket, az volt az első gondolatom, na, már megint egy PJ-klón.

lobo 2007.07.31. 13:31:44

Hát ezt nem értem. hozzászóltam nyolcadikként a dinnyés posthoz, de nem jelenik meg. egyszer azt írja ki, hogy 7 komment, egyszer azt, hogy nyolc, de akkor is csak hét látható, az itteni első kommentem viszont elsőre megjelent.
Ja, erről jut eszembe: első! :) és második is :)

http://oriasi.freeblog.hu 2007.07.31. 14:25:55

Ez sajna a blogmotor hibája...ha egyáltalán az...lövésem sincs.

Az elsőzést ezennel bevezettük :)

Lobonak gratulálunk!

lobo 2007.07.31. 16:11:13

Én már teljesen Sziget-lázban élek, csináltam egy kis programfüzetet, kíváncsi lennék a tietekre. A Zúzda színpadot kihagytam, ahhoz nem nagyon értek.
Ez az elérési link, a belépési név: lobo33, a kódszó: lobo
www.sziget.hu/fesztival/programkereso/programfuzet/lobo33/lobo
Csináljatok ti is ilyet, jól!
L.
UI: bocs az elsőzésért, remélem kevesen olvasták, és nem válik szokássá. Rájöttem, hogy veszélyes...

rolo tomasi 2007.07.31. 17:35:17

Mi is abban égünk,kész is van,fel is kerül holnap!

zsenya 2007.07.31. 21:13:13

Lobo!"kedvenc itala a narancslé" az "Szezon"

lobo 2007.07.31. 22:13:28

Zsenya! almalé! De amúgy igen. Sőt, angolul beszél, németül számol!
süti beállítások módosítása