HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Minőségi adalék / Macy Gray- Covered

2012.05.10. 13:56 rolo tomasi

Natalie McIntyre (anyakönyvi név)  fura, rekedt orgánumáért rendesen kapta az ívet  Canton városka elemi iskolájának padjaiban pajkos kis osztálytársaitól, akik jókora frusztráció pakkal puttonyozták fel az énekléssel igen korán kacérkodó kislányt. Mára a világ összes csácsogó hangú dívája lemehet boré’ a kedvesen infantilis, ám zseniális  Macy Gray rézgáliccal kenegetett garatrendszerével összemérve.

 


 

Macy csodás, inspiráló tehetségű énekesnővé lett, munkássága magáért beszél (6 studióalbum). A bohém soul énekes-dalszerzőt verbális és nonverbális kellékei miatt gyakran huzatos személyiségűnek bélyegzik, pedig a bipoláris viselkedészavarral küzdő 3 gyermekes anyatigris, igazából mély érzelmű, rendkívül vicces ember.

Humora és adottságai abszolút érvényesülnek aktuális feldolgozásokat tartalmazó albumán, mely sokkal többet nyújt, mint az ismert dalok nosztalgikus újraéneklése. A zeneakadémiát tulajdonló énekesnő all-time kedvenc dalait annyira élvezetes módon sikerült kifacsarnia és átépítenie, ahogyan eddig ritkán tette bárki  feldolgozás albumon. Peter Gabriel idevágó alapvetésének szintjét például abszolút hozza.


Természetesen a legfontosabb kellék az a vokális teljesítmény, amivel az ohiói kishölgy forró ólomként hatol a füljáratainkba, hiszen egy Aradszky dalcsokor is simogatná a lelkünket Macy Gray előadásában, hát még egy ilyen világverő setlist, amit a Covered albumra sikerült összerántani. A dalokat vicces közjátékok és hírességek is színezik teljessé: Macy önfeledten parodizál, önironizál és bohóckodik ezekben remek szkeccsekben. (A legjobb pillanat amikor pályatársak stílusának alkalmazását ajánlgatják neki, énekeljen úgy mint Shakira, Britney Spears vagy épp Alanis Morrisette- Ez az, ez kell nekem: Kanada!-kiáltja)


Remek ízléssel összeválogatott tartalom csúcspillanatai között szerepel a The Toyes fergeteges  Smoke Two Joints-jának viháncolós feldolgozása, a Yeah Yeah Yeahs –től a felejthetetlen, túlcsorduló érzelmű  Maps, aminek kifejezetten jól áll a minimalizált ,furcsán kihipózott hangzás. Aztán van itt még Arcade Fire csúcsmű ( Wake Up) finom akusztikájú interpretálása, és a jobb pillanatok közé tartozik olyan bibliai dalok megéneklése mint a Here Comes the Rain, a Creep és a Nothing Else Matters. A Metallica szénné játszott balladája meglepően fekszik Macy-nek, a felvezető rap tétel bepasszírozása pedig telitalálat.



 

Komoly fegyvertény, hogy sikerült minden dal esetében hozzátenni az eredetihez, alkotóerőt vinni a feldolgozás folyamatába, sárba tiprás helyett,  felemelni és kifényesíteni a kiváló alapanyagot.


A gyártósor minden résztvevője elégedett lehet.


Számlista:

1.  Here Comes The Rain Again (Eurythmics 1983)

2.  Creep (Radiohead 1992)

3.  You Want Them Nervous (Skit) (Feat. J.B. Smoove)

4.  Smoke Two Joints (The Toyes 1983-Sublime 1992)

5.  La La La (Teaching The Kids) (Feat. Layann Al Saud, Avery

Albert, Happy Hinds)

6.  Teenagers (My Chemical Romance 2006)

7.  The Power Of Love (Feat. Hugh Salk)

8.  Nothing Else Matters (Metallica 1991)

9.  Sail (Awolnation 2010

10. I Try Is Cool And All But (Skit) (Feat. Nicole Scherzinger)

11. Maps (Yeah Yeah Yeahs 2003)

12. Lovelockdown-Buck (Kanye West 2008-Nina Simone 1967)

13. Mel Rap (Feat. Mel Hinds

14. Bubbly (Feat. Idris Elba) (Colbie Caillet 2007

15. Wake Up (Arcade Fire 2004

16. Really (Skit) (Feat. MC Lyte)

 

 


 

Szólj hozzá!

Címkék: kritika lemez korong

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr1004579238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása